Complexul rupestru de la Aluniș – biserica și chiliile săpate în stâncă

Localizare: sat Aluniș, comuna Colți, județul Buzău.

În satul Aluniș la baza unui masiv stâncos, denumit Culmea Martirei, se află săpate în stâncă o biserică și trei chilii ce au o vechime de peste 700 de ani.

steluta IN

De ce recomandăm:

Aventura noastră de a descoperi așezările rupestre din Munții Buzăului nu s-a rezumat doar la complexul de la Nucu, complexul rupestru de la Aluniș fiind mai accesibil și în același timp este obiectivul cel mai cunoscut din zonă, așadar trebuia să-i descoperim și noi tainele.

Complexul rupestru este așezat întru-un cadru natural deosebit și este format din trei mici chilii și o micuță biserică a cărei naos și altar sunt săpate în stâncă, iar pridvorul și clopotnița sunt înglobate într-o structură de lemn. Bisetica are hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătoru. Curtea largă din jurul bisericii, cu arbori falnici, este acum și locul unui mic cimitir, ce dă întregului loc un aer și mai misterios.

1 ansamblul rupestru Alunis8 biserica rupestra Alunis9 biserica rupestra Alunis

Dar oare cum a apărut aceste bizare construcții aici? Legenda spune că biserica a fost săpată în stâncă de doi ciobani de-ai locului, Vlad si Simion. Se spune că unul ciobani a auzit în timpul somnului un glas care îl îndemna să sape în stâncă, deoarece va descoperi icoana Sfintei Fecioare Maria. Om credincios, ciobanul a făcut întocmai și a găsit icoana. Acest fapt l-a determinat să sape încăperea bisericii, împreună cu celălalt cioban și cu ajutorul nemijlocit al sătenilor.

Tradiția orală plasează acest eveniment în anul 1274, numele celor doi ciobani fiind dăltuite în inscripția din altar. Atestările documentare datează dintr-o perioadă mai târzie, din secolul al XVI-lea.

10 interior biserica rupestra Alunis11 biserica rupestra Alunis

Asamblul rupestru deși are o vechime de peste 700 de ani este într-o stare de conservare foarte bună, putând fi vizitate atât biserica, cât și cele trei chilii. Conform mențiunilor lui Alexandru Odobescu, în urma cercetărilor ce le-a efectuat în anul 1871, în trecut ansamblul monahal îngloba șapte chilii.

Prima chilie ce poate fi observată se află în stânga bisericii și este o micuță încăpere săpată la baza peretelui stâncos. Aspectul său est mai mult ai unei nișe, ce ne poate duce cu gândul că ar fi servit ca spațiu de depozitare sau că ar fi fost o locuință rupestră neterminată.

7 chilie rupestra Alunis

În dreapta bisericii stâncă îmbrăcată în mantie de mușchi verde, adăpostește două chilii aflate pe două nivele diferite, asemeni unei locuințe etajate. Prima chilie se află la nivelul solului și are două mici încăperi, luminte prin două mici ferestre. Prima încăpere servea probabil ca bucătărie având un orificiu ce ne duce cu gândul la un horn, iar cea de-a doua încăpere era destinată odihnei având sculptată din piatră un soi de laviță.

2 chilie rupestra Alunis3 chiliile rupestre Alunis4 chilie rupestra Alunis5 interior chilie rupestra Alunis

Urcând pe stânca abruptă găsim și cea de-a doua chilie săpată în acest versant, ce se prezintă sub forma unei singure încăperi, cu ușă și o mică fereastră. La exterior se pot observa trepte tăiate în stâncă și urme de locașuri de fixare a unor grinzi de lemn, ce probabil susțineau un mic acoperiș. Interiorul ambelor chilii poartă urme de scriere chirilică pe alocuri.                                                             6 chilie rupestra Alunis6 chilie rupestra alunis (2)

Atmosfera întregului ansamblu este liniștită și are acel strop de mister, ce te îndeamnă să te întrebi oare cum se desfășura viața aici cu secole în urmă și de ce au ales călugării să se stabilească în aceste locuri? Cu siguranță o parte a răspunsului o vei descoperi dacă te vei decide să  descoperi  ansamblul rupestru de la Aluniș, un loc bizar cu o atmosferă ce te transpune în timpuri străvechi, un loc ce cu drag ți-l recomandăm să-l vizitezi!

Punct acces:

  • sat Aluniș, județul Buzău;
  • drumul nu e într-o stare prea bună, fiind porțiuni unde asfaltul lipsește cu desăvârșire, deci se parcurge cu răbdare.

Tarif vizitare:

  • nu se percepe taxă de vizitare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: