Cheile Țăsnei – tărâmul calcarelor și pinilor negri de Banat

Localizare:

Cheile sunt situate la 14km amonte de localitatea Băile Herculane, pe Valea Cernei, la limita dintre județeșe Caraș-Severin și Mehedinți.

Cheile au o lungime de aproximativ 2 km și fac parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei, peisajul cheilor fiind dominat de pereți calcaroși și pini negri de Banat.

steluta IL

De ce recomandăm:

Cheile Tășnei sunt unul dintre obiectivele cele mai vizitate din Valea Cernei, traseul prin chei fiind scurt și accesibil.

Intrarea în traseu se face la km 18 al drumului DN 67D ce leagă Băile Herculane de Baia de Aramă. Reper de acces în traseu este Motelul Dumbrava, aflat pe parte dreaptă a Văii Cernei dinspre direcția Băile Herculane.

Ca să ajungi la chei, trebuie să urmezi marcajul cruce albastră ce urcă accentuat prin pădure, aproximativ jumătate de oră. Bocancii îți vor fi de folos în asigurarea stabilității, mai ales dacă a plouat recent caz în care poteca devine destul de alunecoasă datorită pantei.

Efortul îți va fi răsplătit odată ce ai ieșit din pădure, când vei zări versanții abrupți ai cheilor pe care crește pinul negru de Banat. Acești pini sunt răspândiți în sud-vestul României, 90% din suprafața ocupată regăsindu-se chiar aici în Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Aici la intrarea în chei te vei putea bucura și de larga panoramă ce se deschide asupra Văii Cernei și Munților Cernei.

1 urcare prin padure3 panorama asupa Muntilor Cernei2 Cheile Tasnei

4 poteca5 cheile Tasnei6 pini negri de Banat

Poteca săpată în stâncă te va coborî apoi mai aproape de pârâul Tășna, unde poteca face zig-zag-uri de-o parte și de alta a apei. În sezonul secetos s-ar putea să nici nu observi asta, datorită debitului foarte mic al pârâului, însă dacă Tăsna are un debit normal vei avea parte de câteva traversari ale apei, pe podețe din scândură sau cu traseu improvizat pe bolovani. Cu bocanci  impermeabili poți trece și prin apă, care de obicei nu e foarte adâncă.

7 prin chei8 Cheile Tasnei57 traversarea apei59 prin chei

Spre finalul cheilor poteca urcă din nou și te suprinde cu peisaje largi asupra crestelor calcaroase și o peșteră ce se deschide din versanții cheilor, pe partea dreaptă. Înainte de a urma poteca ce intră în pădure, Tășna se prăvălește într-o frumoasă cascadă, lângă care se află Moara Dracilor, o moară de apă cu fus vertical a cărei roată se învârte în sens invers acelor de ceasornic. Din nefericire moara s-a prăbușit în primăvara anului 2019, dar sperăm că se vor găsi meșteri care s-o readucă la starea ei inițială.

9 urcare prin chei10 (2) traseu10 pestera11 poteca12 cheile Tasnei

14 Moara Dracului15 Moara Dracului

13 Moara Dracului
Moara Dracului 2012
55 Moara Dracului
Moara Dracului mai 2019

Marcajul continuă apoi prin pădure, trece pe lângă o stână de unde se poate cumpăra brânză bună, iar mai apoi ajunge în Poiana Tășnei, un loc numai bun de popas printre versanții plini de vegetație.  Traseul de întoarcere este indentic cu cel pe care ai venit. În caz că dorești să faci o tură mai lungă, poți vizita Crovurile și Cheile Tășnei într-un singur traseu, recomadări legate de acesta găsești aici.

16 spre Poiana Tasnei53 stana17 Poiana Tasnei18 Poiana Tasnei

Incursiunea în Cheile Tășnei este un bun prilej de a descoperi frumusețea Munților Mehedinți și universul pinului negru de Banat și îți recomandăm să le descoperi și tu!

Puncte acces:

  • intrarea în traseu se face la km 18 al drumului DN 67D ce leagă Băile Herculane de Baia de Aramă, în proximitatea Motelui Dumbrava;
  • accesul cu mașina se poate face din direcția Băile Herculane sau din direcția Baia de Aramă.

Traseu:

  • intrarea în traseu se face la km 18 al drumului DN 67D, în proximitatea Motelui Dumbrava;
  • se urmăresște marcajul cruce albastră CA pe traseul: Motel Dumbrava( km 18 DN 67D) – Cheile Tășnei – Poiana Tășnei.

Marcaj: cruce albastră CA

Durată: 3 h dus-întors

harta
extras din harta „Munții Noștri” – MN 14

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: