Babele de la Ulmet – spectacolul trovanților

Localizare: sat Ulmet, jud. Buzău

Pe o culme împădurită ce veghează asupra satului Ulmet, stau răspândite o sumedenie de trovanți denumiți „Babele de la Ulmet”.

steluta IN

De ce recomandăm:

Despre trovanți am mai povestit și cu ocazia vizitei noastre la Muzeul trovanților de la Costești, unde am avut ocazia să observăm cum se formează aceștia în straturile de nisip. Trovanții apar însă în mai multe locuri din România, cei mai spectaculoși ca formă și dimensiune fiind cei de la Ulmet.

Pitorescul sat Ulmet este înconjurat de dealuri împădurite, dar una dintre culmile acestora are presărată de-alungul ei speactaculoase formațiuni ce par să sfideze legile gravitației, prin poziția de echilibru prin care se înalță spre cer din dealul nisipos.

Pentru a ajunge la trovanți trebuie să traversezi ulițele până spre capătul satului, urmărind tăblițele de lemn ce indică spre „babele” și „trovanți- babele Ulmet”. Deși se poate ajunge și cu mașina, noi am preferat să luăm la pas ulițele pitorești, având ocazia să observăm diversele întrebuințări ce le-au găsit oameniil trovanților: apar puși în fața porților de acces în gospodărie si chiar transformați în scaun de stat în fața casei.

1 pe ulite in Ulmet2 trovanti in gospodarie3 salcia batrana4 poiana5 poiana

La căpătul satului indicatoarele ne dirijează spre o frumoasă poieniță străjuită de o bătrână salcie, unde zărim un prim trovant, un foișor, bănci și masă pentru picnic. În foișor ne aștepta o doamnă să achităm nou-instituita taxă de vizitare a sitului (începând din iulie 2018). De aici urmăm treptele săpate în dealul nisipos și după un scurt urcuș ajungem pe culmea cu trovanți.

6 poteca7 spre trovanti8 trovanti9 trovanti uriasi10 peisaj cu trovanti11 culmea cu trovanti12 formatiuni spectaculoase13 peisaj14 Babele de la Ulmet15 trovanti spectaculosi16 Babele de la Ulmet17 trovanti Ulmet18 trovant

Aici un spectacol al formelor naturii ni se dezvăluie: trovanți singulari asemeni unor discuri ce se ridica din nisip, trovanți grupați în formațiuni ce par a sta în echilibru, trovanți sub forma unor cascade de stânci, întreg peisajul fiind modelat de acțiunea erozivă a agenților naturali (vânt, ploaie). Explorăm platoul în jos și pe laterale unde mai zărim poteci, spre a descoperi cât mai mult din frumusețea acestui loc și așa zărim culmea paralelă cu cea pe care ne aflăm,  unde se pot observa în depărtare o multitudine de trovanți ce încă nu au fost complet erodați, probabil întreaga zona fiind bogată în astfel de formațiuni. Și natura mai are încă o surpriză pentru vizitatori, culmea fiind bogată și în tufe de cătină. 🙂

19 dealul cu trovanti20 catina21 peisaj Ulmet22 trovanti Ulmet23 urcarea spre padure

Urmăm apoi poteca și spre partea de sus a culmii, unde zărim trovanți din loc în loc, traseul ne conduce apoi în pădure unde regăsim din nou trovanți. Formațiunile din pădure au un farmec aparte, în contrast cu verdele pădurii. Trovanții sunt de dimensiuni medii până la mari, cu forme variate, unii mai rotunzi, alții mai lunguieți, unii au fost și botezați „coloana”, „ delfinul” sau „balena”, formele lor bizare fiind un bun exercițiu de imaginație.

24 trovanti in padure25 trovanti Ulmet in padure26 padurea cu trovanti27 poteca prin padure28 trovant pe care creste un arbore29 trovantii din padure

Situl cu trovanți – Babele de la Ulmet este un loc plin de farmec unde natura îți dezvăluie încă o dată măiestria sa, atât prin frumusețea formațiunilor bizare ce se nasc din straturile de nisip ale dealului, cât și prin peisajul pitoresc ce te înconjoară. Descoperă și tu Babele de la Ulmet!

Punct acces:

  • localitatea Ulmet, jud. Buzău;
  • pentru a ajunge în Ulmet, poți urma drumul pietruit, accidentat ce urcă în sat sau poți lăsa mașina jos la drumul 203L, lângă magazinul alimentar, iar după o plimbare de jumătate de oră prin pitorescul sat vei ajunge la trovanți. Trovanții se află pe o culme la capătul satului și există indicatoare de lemn către sit;
  • ruta pe care o recomandăm pentru accesul cu mașina este: Măgura – Lunca Frumoasă – Ulmet

Tarif vizitare:

  • Adulți: 5 lei
  • Elevi/ Studenți/ Pensionari: 3 lei
  • Pentru copii sub 10 ani și persoane cu dizabilități: gratuit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: