Valea lui Stan – acolo unde natura se împletește cu aventura

autor: Patricia

Data: august 2018

     Munții Făgăraș te fascinează cu potecile ce-i străbat crestele semețe, cu peisaje largi asupra văilor și cu trasee ce-ți pun adrenalina în mișcare. Dar frumusețea acestui munte nu se găsește doar la altitudine, ci poți avea parte de combinația perfectă între natură și aventură, pe un traseu accesibil chiar de pe celebrul și aglomeratul 🙂 Transfăgărășan.  Și pentru că nouă ne plac turele cu aventură am așteptat cu nerăbdare să descoperim universul de cascade, pereți înalți de stânca, canion, lanțuri și scări metalice de pe Valea lui Stan.

     Ca să descoperi acest univers trebuie să ajungi la intrarea în traseu, ce se află în prima curbă ac de păr ce o face Transfăgărășanul pe sensul Curtea de Argeș – Vidraru. Ca repere de orientare ai o troiță pe partea stângă a drumului, un panou de informare și marcajul punct roșu, asta pe lângă multitudinea de mașini ce foarte probabil ai să le găsești parcate chiar în respectiva curbă, semn că pe vale te vei întâlni și cu alți turiști. Aici am ales să lăsăm și noi mașina și am pornit în explorarea Văii lui Stan!1 intrare in traseu

Traseu: Tranfăgărășan – Canionul Valea lui Stan – Poiana Călugărița – Barajul Vidraru – Tranfăgărășan

 • marcaj: punct roșu PR;
 • durată: 4 – 4½ h parcurgerea circuitului, din care aproximativ 2 ore pentru parcurgerea sectorului de pe firul văii;
 • lungime: circuitul are 9 km, din care 2 km prin zona de canion;
 • dificultate: mediu – dificil, recomandat celor ce au experiență montană, traseul necesitâmd atenție la parcurgere și rezistență fizică. Iarna accesibil în funcție de condițiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă;
 • surse de apă: se găsește apă în canion la nevoie și de asemenea după coborârea din Poiana Călugărița;

Util:

 • traseul este amenajat cu scări metalice, balustrade, lanțuri și scoabe. Vei avea parte de peste 10 scări metalice și zone de traversee. Se poate utiliza echipament de      via-ferrata pentru asigurare;
 • recomandăm utilizare unei perechi de bocanci pentru aderență, iar în cazul în care apa e mai mare pe vale și o pereche de papuci de apă poate fi utilă;
 • nerecomandat celor cu rău de înălțime din pricina scărilor verticale ce apar pe traseu;
 • nu intra pe traseu în caz de vreme rea, ploaia poate cauza o viitură pe firul văii;
 • valea se poate aglomera și se pot forma posibile „ambuteiaje ” pe traseu, îți recomandăm să alegi o perioadă mai puțin aglomerată pentru a-ți planifica vizita.
harta traseu Valea lui Stan
extras din harta „Munții Noștri” – MN 07

     Intrăm în traseu pe poteca marcată cu punct roșu PR și în scurt timp ajungem pe firul văii, care nu prezintă apă, deci putem traversa fără duș la picioare către prima amenajare antropică, un baraj de protecție pentru viituri pe care îl ocolim prin stânga pe o scară.

     Interesant la această vale e că primele amenajări ce s-au făcut aici în anii ’60 aveau cu totul alt scop decât turistic, râul Valea lui Stan facând parte din sistemul de captări de apă din bazinele superioare ale afluenților Argeșului, care altfel s-ar fi scurs în aval de barajul Vidraru. Astfel printr-o amenajare hidrotehnică râul Valea lui Stan în loc să se verse în Argeș, debușează în Vidradru, iar menirea acestor prime amenajări era de întreținere. Deși nu era amenajat în scop turistic, traseul a atras mulți aventurieri de-a lungul anilor care traversau canionul deși scările și cablurile erau într-o avansată stare de degradare. În 2012 traseul a fost reamenajat și marcat astfel încât poate fi traversat în siguranță.

     Continuăm traseul nostru pe firul văii, înconjurați de versanți tot mai înalți și de verdele pădurii, iar sub pașii noștri își face apariția și un firicel timid de apă, care câțiva pași mai în amonte se transformă în prima mini-cascadă pe care o ocolim prin dreapta ajutântu-ne de scoabe și balustradă. Începem să ne facem încălzirea pe o bucată de traseu care ne plimbă de pe un mal pe celălalt, ocolind din loc în loc cascade ce devin din ce în ce mai spectaculoase. Le admirăm prin opriri scurte că să mai ridicăm privirea spre coloșii de piatră ce ne veghează, apoi ne cotinuam pașii siguri și atenți pe poteca amenajată.

    Puțin mai sus ne așteaptă o serie de scări și muchii protejate de balustrade ce ne urcă și apoi ne coboară tot mai aproape de inima canionului, înconjurați de frumusețea sălbatică a naturii.

     Deja peisajul ne-a fermecat și aveam cu toții inima plină de bucurie, dar spectacolul acestui loc abia a început. Valea se îngustează, pereții se înalță, noi grăbim puțin pasul. În fața noastră apare o domoală dar impresionantă cădere de apă, peste care parcă plutește o platformă metalică ce leagă scările de cei doi versanți opuși. Peisajul ne lasă fără cuvinte, iar traseul amenajat ne fascinează!

     Urcăm scara amețitoare, trecem de o mică brână și ajugem la o nouă cascadă ce o ocolim prin dreapta pe un șir de scoabe și o scară luungă. V-am zis eu mai devreme că e un univers de cascade 😉 , foarte fotogenic de altfel, deci se impun dese pauze de poze și admirat peisajul spactaculos. Urmează escaladarea câtorva bolovani și urcarea pe versantul din dreapta a unui brâu de scoabe și lanțuri. Un fel de parc de aventură în mijlocul naturii sălbatice!

      Încă o scară, încă o cascadă ne urcă spre canion, apoi o zonă cu scoabe și cabluri ne urcă spre o altă… scară :). Admirăm peisajul, apoi ne concentrăm atenția asupra dansului de echilibru ce-l avem de făcut pe traseul suspendat. Această scară ne urcă în zona îngustă a canionului, unde ocolim contactul cu apa pe o serie de scoabe, cabluri și un mic brâu săpat în stâncă. Pe pereții de stâncă se desfășoară un perpetuu joc lumini și umbre, spectacol pentru ochii privitorului!

     O ultimă cascadă și scară ne urcă deasupra marmitelor de eroziune, de unde putem admira canionul și dintr-o altă perspectivă. Tare, tare frumoasă și aventuroasă această porțiune de traseu! Ne-a și făcut să uităm de febra musculară din ziua anterioară din Buila 🙂 .

     Valea se lărgește apoi, panta se domolește, iar după ce coborâm de pe un stăvilar, ne dăm seama că traseul cel spectaculos a luat sfârșit.

Util: în acest punct poți urmări mai departe marcajul ca să faci traseul tip circuit sau te poți întoarce pe unde ai venit, pe traseul din canion.

    Înaintăm pe firul văii, traversăm alternativ de pe un mal pe celălalt urmărind marcajul. Apa nu e foarte mare și evităm și pe această porțiune dușul la bocanci 🙂 . Verdele văii îl părăsim pentru o scurtă urcare susținută spre Poiana Călugărița, urmând serpentinele și marcajul. Adevărul e  că trebuia și puțin cardio pe acest traseu 😛 . În aproximativ douăzeci de minute ajungem în poiana cea verde și largă, unde mulți turiști se bucură de popas în iarba grasă.

     Urmează o coborâre pe vale, prin pădurea deasă, ce ne scoate după un timp la un drum forestier, trecem pe lângă fosta cabană Călugărița și după câteva serpentine ale drumului prin pădure, ajungem la lacul Vidradru. Ținem drumul spre dreapta, trecem un pod de unde zărim și o cascadă impresionantă. Drumul urmează conturul lacului, cu vederi spre Făgăraș. Tunelul de la capătul acestui drum ne scoate la barajul Vidraru și odată cu traversatea tunelului trecem pargul spre lumea mașinilor, a micilor, a înghesuielii, un loc atât de contrastant față de cel în care ne aflam cu vreo 2 ore în urmă. Aici lumea antropică strică frumusețea peisajului, pe când pe Valea lui Stan natura sălbatică este pusă în valoare de amenajarea făcută.

     Și parcă nu era destul ca ne-am cam plictisit pe porțiunea de traseu după coborârea din Poiana Călugărița, acum avem parte și de o mică porțiune de tensiune dată de mașinile care trec în viteză pe lângă noi, ultima porțiune de traseul presupunând luarea la pas a Tranfăgărășanului până în zona unde am intrat în traseu și am lăsat mașina.

     Valea lui Stan ne-a impresionat, ne-a plăcut tare, tare, fiind o combinație foarte faină între peisaj impresionant, natură sălbatică și traseu de aventură. Vom reveni cu drag în acest loc, dar data viitoare probabil vom alege să facem traseul dus-întors prin canion, porțiunea de după Poiana Călugărița fiind destul de anost în comparație cu restul traseului. Valea lui Stan a ajuns clar pe lista traseelor noastre preferate și ți-l recomandăm și ție!

 

*poți găsi harta Munților Făgăraș în colecția tipărită Munții Noștri sau te poți bucura de hartă în aplicația gratuită Munții Noștri, disponibilă pentru iOS și pentru Android.

2 thoughts on “Valea lui Stan – acolo unde natura se împletește cu aventura

Add yours

 1. Un traseu superb, iar relatarea este extraordinara! Felicitari pentru traseu, postare si nu in ultimul rand pentru poze! Un traseu pe care ne dorim si noi sa il parcurgem!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: