Peștera Muierilor

Localizare: comuna Baia de Fier, jud. Gorj

Peștera a fost sculptată de râul Galbenul în calcarele mezozoice din extremitatea sudică a munților Parâng.

steluta IL

De ce recomandăm:

Peștera Muierilor sau Peștera Muierii, are o lungime de aproximativ 3,6 km și este dispusă pe 2 niveluri, cel inferior fiind rezervația speologică, iar cel superior este amenajat pentru turiști și are o lungime vizitabilă de aproximativ 500 m.

Deși nu are o lungime impresionantă, peștera este interesantă prin denivelările de la nivelul tavanului și poteca care a fost săpată la nivelul solului, pentru a se putea parcurge mai ușor. „Mai ușor” în această peșteră presupune mersul piticului pe anumite porțiuni, ce cu siguranță se parcurgeau pe burtă înainte de a se săpa poteca.

Traseul turistic traversează versantul prin peșteră, astfel încât intrarea și ieșirea din peșteră se află de o parte și de alta a muntelui. Turul prin peșteră traverseză mai multe galerii, unele puțin ramificate față de direcția principală: Galeria Electricienilor, cu formațiunile Orga și Domul Mic, Sala Altarului, Galeria Electrificată cu Bazinele Mari, Sala Turcului, Sala Minunilor, Sala cu guano.

Pot fi văzuți în zbor lilieci, dar și un schelet de urs. În peșteră au mai fost descoperite și oseminte de lupi, hiene, vulpi, dar și oseminte umane și urme ale locuirii peșterii – ceramica și obiecte de bronz – cea mai importantă descoperire fiind un cap de femeie, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani. Totuși peștera nu își trage numele de aici.

Si atunci de ce a fost denumită „Peștera Muierilor”? Exista două ipoteze.

Prima spune că în timpuri îndepărtate când bărbații erau plecați să apere locurile împotriva năvălitorilor, femeile, copii și bătrânii se adăposteau în peșteră până trecea pericolul.

A doua ipoteză este că în zilele călduroase de vară femeile se așezau să toarcă la gura peșterii, unde aerul răcoros le ușura puțin munca.

Toate poveștile și sălile ce le parcurgi destul de rapid, sub presiunea ghidului care aprinde și stinge luminile pe măsură ce se înainteză, nu justifică prețul foarte ridicat al biletului, nefiind o peșteră atât de spectaculoasă și ritmul de parcurgere este grăbit. În ciuda acestora, peștera este foarte populară printre turiști și în ziua de azi, ea fiind prima peșteră electrificată din țară ce s-a bucurat de turiști și în trecut.

Punct acces:

 • localitatea Baia de Fier, județul Gorj.
 • din centrul localității la circa 2 km nord, se deschide o poiană langă râul Galbenul, iar de ocolo se urcă puțin pe o potecă amenajată până la peșteră;
 • în poiană se poate campa.

Traseu: 

 • galeria turistică se vizitează în prezenţa ghidului autorizat, intrarea făcându-se la ore fixe;
 • traseul este amenajat și iluminat. Există porțiuni ale galeriei unde tavanul coboară și este necesar „mersul piticului”, dimensiunea minimă a galeriei în anumite pasaje fiind de 80 cm lățime și 100 cm înălțime;
 • traseul are intrare și ieșire în două puncte diferite, traversându-se muntele prin peșteră. După ieșirea din peșteră există o potecă amenajată ce te conduce înapoi la drum, de unde în aproximativ 10 minute de mers la pas ajungi înapoi în parcare din prejma intrării în peșteră;
 • nu este nevoie de echipament special ci doar de îmbrăcăminte adecvată pentru temperatura de 9-12°C. 

Program de vizitare:

 • 1 Mai – 30 Septembrie, intrarea se face la ore fixe între 09.00-18.00;
 • 1 Octombrie – 30 Aprilie, intrarea se face la ore fixe între 09.00-16.00;
 • grupul de turiști trebuie să aibă minin 4 persoane/ maxim 100 persoane;

Timp de vizitare: aprox. 40 min.

Tarif vizitare:

 • Adulţi: 20 lei
 • Elevi/Pensionari: 10 lei
 • Taxă foto: 10 lei
 • Taxă video: 20 lei

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: