RoEstTrip – ziua 7,8,9: aventură în Delta Dunării și relaxare la Marea Neagră

autor: Patricia

Data: august 2013

    Bocancii noștri meritau o pauză după ce au bătut potecile prin Bucegi, Ciucaș și Măcin, iar noi ne doream de ceva vreme o tură de vară la munte, urmată de relaxare la mare. Așadar hotărâm să ducem la îndeplinire acest plan, dar includem pe listă și o mică aventură prin Delta Dunării înainte de a ne dedica în totalitate lenevelii de la malul mării.

Cum ajungi? Puncte de interes   430

    Principalul punct de acces în Delta Dunării este Tulcea, iar de aici pe calea apei, prin internediul navelelor de la Navrom Deltă, poți ajunge în Crișan, Mila 23, Sulina, Sfântul Gheorghe, Chilia Veche și Periprava. Mai multe detalii despre orarul navelor și prețul biletelor găsești aici.

     Nouă ne-a plăcut mult plimbarea din Tulcea până în Crișan, unde am decis noi să ne cazăm, mai ales că la dus am prins nava semi-rapidă (catamaranul) și a fost o primă întâlnire reușită cu Delta Dunării, descoperind frânturi din peisajul unic al acestui loc.

1 harta
sursă hartă
Ce poți să faci? Activități    boating-fish-hunter-icon-10     motorboat-icon-7515   relax-512     81057-200

     Nu doar peisajul Deltei Dunării este variat , ci și gama de activități de care poți să te bucuri, de la clasicul pescuit (permisul e necesar și îl găsești aici) și degustat diverse preparate cu pește sau borș de pește, plimbare cu barca pe canale și lacuri, plajă la confluența Dunării cu marea la Sfântul Gheorghe sau Sulina, până la parcurgerea unor trasee terestre, dacă vrei să cunoști Delta Dunării la pas. Harta pentru traseele terestre disponibile o găsești aici.

Unde te cazezi?   camp_camping_tent_travel_vacations-512    rural-hotel-house_318-50945

    Sunt variante pentru toate gusturile, poți opta pentru cort, cazare la săteni, pensiune sau hotel, în funcție de zona ce o vizezi spre vizitare. Noi am ales să stăm la cort în Crișan și am găsit loc de campare amenajat în curtea unei pensiuni.

Aventura noastră în Delta Dunării

    Nerăbdători să facem cunoștință cu delta, am plecat devreme din campare Fântâna de Leac și am pornit la drum pe ruta Măcin – Tulcea, mai ales că trebuia să ne ajungă timpul să ne mai completăm rezervele de mâncare din Tulcea, înainte de o lua bilete pentru nava ce avea să ne transporte în Crișan. După toate activitățile organizatorice, de cumpărat mâncare, luat bilete și mai ales găsit un loc de parcare pentru a lăsa mașina pentru următoarele două zile ( loc de parcare era în Portul Tulcea, dar costa destul de mult), am așteptat cu nerăbdare să ne îmbarcăm spre destinația Crișan. Am avut parte de un transport ceva mai rapid, și mai arătos, catamaranul ce avea să ne conducă în aval pe Brațul Sulina până la destinație.

 

     Ajunși în Crișan aveam două obiective de îndeplinit rapid, să găsim un loc amenajat pentru cazare de cinci stele la cort 🙂 și să găsim un barcagiu care să ne ducă ziua următoare pe un traseu de câteva ore pe canale și lacuri. Pe debarcader un domn mai în vârstă, cu o barcă simplă cu motor, întreba turiștii dacă au nevoie de transport până la Mila 23. Intrăm cu el în vorbă și ne lasă numărul de telefon, poate, poate ne duce el mâine cu barca pe canalele și lacurile din jur, deși nu era foarte convins că ar vrea. Întrebăm și de cazare și găsim rapid o pensiune a cărei curte era disponibilă pentru a pune cortul, cu dușuri și grup sanitar dedicat zonei de camping. Mai liniștiți că am găsit cazare, sunăm să vedem dacă barcagiul, numit Telu, s-a hotărât să ne însoțească. Și pentru că ziua aceasta ne-am organizat bine, am avut noroc și cu asta și ne-am găsit barcă și barcagiu pentru ziua următoare. 😀

 

     Dimineața devreme, înarmați cu șepci, pălării, cremă de protecție solară, apă și ceva mâncare pornim în explorarea canalelor și lacurilor din zonă, traseul parcurs de noi fiind aprozimativ cel de pe traseul turistic pe căi navigabile numărul 10: Crişan – Lacul Trei Iezere – Mila 23 – Crişan. Toate bune și frumoase, pe canal mai era și ceva umbră în anumite porțiuni, vegetație multă, mult stuf, nuferi și păsări fel de fel.

harta tura cu barca

 

     Însă cel mai frumos de departe este pe lacuri, unde am avut ocazia să vedem și stoluri de pelicani. Ghidul nostru iscusit Nea Telu, din dorința de a apropia barca cât mai mult ca să vedem cât mai bine frumoasele creaturi, a reușit să înfunde motorul bărcii, căci am nimerit într-o zonă mai puțin adâncă a lacului, cu multe alge care ne-au împiedicat să mai înaintăm. Recunosc că am avut ceva emoții mai ales că scena s-a repetat de vreo trei ori și la un moment dat deja mă gândeam că vom petrece ceva mai mult timp contemplând liniștea de pe lacuri, decât ne propusesem inițial :P. O serie de suflări puternice într-unul din furtunele motorului și mișcări de precizie cu un ac, Nea Telu, de care am aflat mai târziu că e profesor de mecanică, a reușit să pună barca în mișcare pentru restul turei care a decurs fără evenimente… a mai rătăcit direcția de vreo 2 ori doar 😛 , pe canalele de legătură dintre lacuri și atunci am aflat că Nea Telu, nu a mai fost prin zonă de cam multă vreme și nu mai știa care sunt canalele colmatate și care nu. Noroc cu șalupele cu alți turiști după care ne-am mai ghidat.

 

     Lacuri și canalele cu mult stufăriș ne-au scos în cale pescăruși, cormorani mari și mici, lebede cu pui, egrete, pelicani și multe alte ființe înaripate ale căror nume nu-l rețin, melci și felurite alge și plante de apă ce se observau prin apa lacurilor. Și am văzut și o minunată turmă de vaci se ce scălda cu veselie în apa Dunării, un peisaj neașteptat, bizar și frumos. Dacă tot nu am fost la Letea să vedem caii, măcar am văzut niște vaci la scăldat. 😀

 

     Trecem și de Mila 23, locul în care s-a născut Ivan Patzaichin, unde câteva pensiuni ochioase priveau spre Dunăre, ajungem pe Brațul Sulina unde cu bărcuța noastră ne simțin mici pe lângă ambarcațiunile mai voluminoase ce treceau pe lângă noi. Ne luăm rămas-bun de la ghidul nostru și după o zi plină, ne bucurăm de o masă copiasă cu muuult pește și un borș cum numai în deltă poți mânca. 🙂

 

     Și ca să încheiem tura și mai relaxați, ziua următoare am pornit pe ruta Tulcea – 2 Mai , pentru a ne bucura de combinația soare, apă sărată și briză, la malul Mării Negre.

 

 

P.S. : Ca să te poţi organiza mai uşor, citeşte sinteza turei aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: