RoEstTrip – ziua 4 și 5: Bucegi – de la Babele la cota 1400 și aventură în Munții Ciucaș

autor: Patricia

Data: august 2013

    Ziua a treia a aventurii noastre prin Bucegi a sosit cu o vreme numai bună de scos bocancii la plimbare, iar pentru că era ultima zi petrecută în acest masiv am profitat și ne-am pregătit rapid să ieșim din Cabana Babele, pentru a surprinde Babele și Sfinxul și în lumina dimineții, cât încă nu era foarte populat platoul cu turiști. Și a fost o alegere foarte bună, razele blânde ale dimineții scăldau formațiunile într-o lumină caldă, iar noi ne-am umplut de energie pentru cele câteva ore de mers ce aveam să le parcugem până în Sinaia.

De la Babele până la Cota 1400

     Pornim la drum, cu rucsacii în spate, urmând marcajul bandă galbenă BG.

    Traseu: Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă – Șaua Călugărului – Șaua de deasupra Pietrei Turcului – (bandă galbenă BG) – Drumul de vară – Hotel Cota 1400 (bandă roșie BR)

 • marcaj: bandă galbenă BG, bandă roșie BR;
 • durată: 3 ½ ­­– 4 h;
 • dificultate: mediu. Interzis iarna între Șaua Călugărului și deasupra Pietrei Turcului, varianta de iarnă este traseu ce urcă pe Muntele Furnica. De asemenea noi am coborât pe Drumul de Vară, care iarna din motive evidente nu e pentru tură, există  însă varianta de iarnă a traseului, prin pădure;
 • surse de apă: noi am avut apă luată de la Cabana Babele.
harta Babele-Cota 1400
extras din harta „Munții Noștri” Bucegi – MN 01

   Și așa cum ne-am obișnuit în partea asta a Bucegiului, poteca se transformă în autostradă: lume multă, unii în ritm de bocanci, alții în ritm de bicicletă, bătrâni, tineri și copii, dar pe lângă cei care vor să facă mișcare în aerul curat de munte s-au mai infiltrat unii și alții cu ATV-ul sau cu mașinile de teren. Iar din cauză celora din urmă abia am așteptat să ajungem la Piatra Arsă, de unde poteca devenea din nou potecă de drumeție, urca frumos printre jnepeni, fără urmă de zgomot de motoare prin jur. Și tare mi-a plăcut bucata asta de traseu de la Cabana Piatra Arsă până în Șaua Călugărului, cu peisaje largi către Coștila și jnepeniș fotogenic 🙂 . Din Șaua Călugărului până la fosta Cabana Vârful cu Dor urmăm curba de nivel (varianta de vară a traseului) și mai apoi pe pârtie în jos, urmând Drumul de Vară marcat cu bandă roșie BR.

     Ajunși la Cota 1400 potrivim bagajele în mașină și pornim la drum spre Munții Ciucaș, pe ruta:

Sinaia – Bușteni – Predeal – Timișul de Jos – Săcele – Cheia

Munții Ciucaș și spectacolul naturii

Partea I – din Cheia până sub Vârful Zăganu

   Vremea ne-a cam jucat feste de cum am coborât din Bucegi, norii pregătindu-se de ploaie. Nu ne-am făcut griji prea mari căci eram în mașină și speram că odată ajunși în Cheia va fi vreme bună de urcat în creastă. Și așa a și fost 🙂 , iar după acțiunile de ordin organizatoric de parcat mașina, mâncat din merindele din rucsac, strâns bagajul de tură, am pornit la drum spre culmile Ciucașului, urmând marcajul cruce roșie CR, ce te urcă în Culmea Gropșoarele-Zăganu.

Util: punctul nostru de plecare a fost Mănăstirea Cheia, unde am și parcat mașina. Deși până la intrarea în traseul ce urcă prin pădure am fi putut să mergem cu mașina, am preferat să o lăsăm la mănăstire fiind un loc ceva mai sigur și am mers pe jos chiar din acest punct, cu rucsacii în spate. De aici am urmat drumul DN 1A aproximativ 800 m, iar apoi pe dreapta un stâlp indicator marchează intrarea în traseu, urmând marcajul cruce roșie CR.

     Traseu: Cheia (865 m) – Piscul Turiștilor – sub vârful Zăganu (1817 m)

 • marcaj: cruce roșie CR;
 • durată: 2 – 2 ½ h;
 • dificultate: mediu-dificil, interzis iarna. Accesibil în zona Poiana Zăganu-Șaua Gropșoarele doar turiștilor  și montaniarzilor experimentați;
 • surse de apă: noi am avut rezerve de apă la noi, creasta e lipsită de apă.
harta Ciucas ziua 1
extras din harta „Munții Noștri” Ciucaș – MN 04

    Munții Ciucaș sunt alcătuți din două culmi principale, Culmea Ciucaș-Bratocea și Culmea Gropșoarele-Zăganu, ce se întâlnesc în Șaua Chirușca, locul unde aveam planificat să ajungem în această primă zi de aventură prin Ciucaș, pentru cazarea în condiții de cinci stele, la cort bineînțeles 🙂 . Cu mult chef începem urcarea susținută, pe Piscul Turiștilor, prin pădure. Poteca e tot prin pădure până la Poiana și Stâna Zăganu, unde zărim un fragment din spectacolul Munților Ciucaș prin abrupturile Zăganului ce se află în fața noastră. Și ce bine că nu era nici urmă de turmă și implicit câini la stână, am putut să trecem nestigheriți.

     Bucuroși că ni s-au arătat primele dintre formațiunile spectaculoase ale muntelui, continuăm să urcăm. Vremea se întunecase din nou, soarele, ce abia pătrundea prin frunzișul des al pădurii la începutul potecii, se făcuse dispărut după nori. Era deja destul de târziu și părea că va începe să plouă, iar noi eram tot în urcare printr-o mică porțiune împădurită. Era deja clar că nu aveam cum să ajungem în Șaua Chirușca în seara asta, căci nu ne doream nici să ne prindă ploaia, nici să mergem la lumina frontalelor… era timpul să ne căutăm loc de pus cortul. Nu trec zece minute că ne întâlnim cu un grup de polonezi cu care intrăm în vorbă, iar ei fiind în coborâre îi întrebăm cam pe unde ar fi un loc potrivit pentru campat, știind că urmează o porțiune de creastă unde șansele să găsim un spațiu suficient pentru două corturi erau cam mici. Polonezii nu ne-au elucidat dilema, căci susțineau că nu avem în apropiere nimic potrivit pentru planul nostru. Continuăm totuși să urcăm și în scurt timp ajungem într-o șa unde sub razele apusului dormeau… două locuri numai bune de pus cortul :D. La fix am găsit locul de campare, căci după montarea corturilor, cină și câteva poze la apus a început și ploaia, care a ținut până dimineața.

Partea a II-a – de sub Vârful Zăganu până în pasul Bratocea

     Dimineață devreme scoatem nasul din cort pe o vreme puțin închisă, dar ploaia era deja dusă de mult, mai regăseam urmele ei doar prin iarbă, numai bună să ne curețe bocancii de praf 🙂 . Bucuroși că vremea a ținut cu noi, ne strângem rapid corturile și pornim în descoperirea frumuseților Munților Ciucaș.

     Traseu: sub vârful Zăganu (1817 m) – Vf. Gropșoarele (1883m) – Șaua Gropșoarele (1665 m) – Șaua Chirușca (1567 m) – (cruce roșie CR) – Vf. Ciucaș – Șaua Tigăilor  – Pasul Bratocea – (bandă roșie BR)

 • marcaj: cruce roșie CR, bandă roșie BR;
 • durată: 6 -7 ­­h;
 • dificultate: mediu-dificil, interzis iarna. Accesibil în zonele Poiana Zăganu-Șaua Gropșoarele, respectiv Șaua Tigăilor – Cabana Ciucaș doar turiștilor și montaniarzilor experimentați;
 • surse de apă: noi am avut rezerve de apă la noi, creasta e lipsită de apă.

harta Ciucas ziua 2

    Prima porțiune a traseului parcurge Culmea Gropșoarele-Zăganu, ce ne poartă printre formațiuni stâncoase bizare și frumoase, specifice acestui munte, cu siluete de capre negre ce străjuiesc deasupra lor din loc în loc și o potecă ce ne urcă, apoi ne coboară prin tot acest spectacol ce ni se dezvăluie puțin câte puțin. Ciucașul e cu siguranță genul de munte care te farmecă încă de la primii pași pe culmile sale!

Sfat: am avut parte pe această porțiune de traseu și de o mică porțiune de lanț, numită chiar La Lanțuri, nu e dificil de trecut, e scurt, dar necesită atenție, căci stânca devine alunecoasă dacă e umedă. Trebuie să știi că traseul este presărat cu un peisaj variat și cu zone mai expuse și cu ceva grohotiș pe ici pe colo, deci necesită puțină experiență anterioară ca să ai parte de o tură cât mai reușită. 🙂

     Peisajul sculptural, cu formele sale inedite este completat însă și de alte bizarerii: după ce trecem de Vârful Gropșoarele, siluetele unor construcții bizare ni se arată. Ce or fi oare? Mici construcții din tablă, dezafectate după starea în care se aflau, fiecare cu un țugui ascuțit către cer…răspunsul l-am aflat ulterior, cum că ar fi fost cândva niște sonde seismice. Iar sub culmea pe care străjuiau țuguiatele construcții, zărim și Cabana Muntele Roșu.

    Începem coborârea spre Șaua Chirușca, printre pâlcuri de molizi și jnepeni, iar în depărtare ni se arată profilul dantelat al Culmii Ciucaș-Bratocea spre care ne îndreptăm. Și ce peisaj minunat ne aștepta! Fără să ne fure peisajul de tot însă, suntem atenți să schimbăm marcajul din cruce roșie CR, în bandă roșie BR care ne va urca spre Tigăile Mari, arie protejată unde la tot pasul îți ies în cale turnuri de stâncă de felurite forme. Evident că toate sunt foarte fotogenice după cum poți vedea în poze! 😀

     Traseul ne poartă în urcuș susținut printre străjerii de stâncă, stăm puțin și cu Babele la sfat, ca apoi tot efortul să fie recompensat de peisajul larg ce ni se deschide odată ajunși pe Vârful Ciucaș. Deși cei 1954 m ai vârfului s-ar putea să nu te impresioneze, îți garantez că priveliștea tărâmului de piatră din jurul tău te va lăsa fără cuvinte. E un munte demn de basm! 🙂

     Și pentru că ne-am încărcat de atâta energie, hai să începem coborâreeea spre Pasul Bratocea, urmărind tot marcajul bandă roșie BR. Și coborâm și coborâm, și uite Turnul lui Goliat sau numit și Ciobanul cu Oile, și uite ce peisaj minunat că am și uitat cât am coborât de la Vârful Ciucaș. Am ținut-o tot așa în coborâre, de ne-a prins puțin și ploaia, până am ajuns în Pasul Bratocea.

      Traseu complet Ciucaș: Cheia (865 m) – Piscul Turiștilor – sub vârful Zăganu (1817 m) – Vf. Gropșoarele (1883m) – Șaua Gropșoarele (1665 m) – Șaua Chirușca (1567 m) – (cruce roșie CR) – Vf. Ciucaș – Șaua Tigăilor  – Pasul Bratocea – (bandă roșie BR)

 • marcaj: cruce roșie CR, bandă roșie BR;
 • durată: 8 – 9 ­­h;
 • dificultate: mediu-dificil, interzis iarna. Accesibil în zona Șaua Tigăilor și Cabana Ciucaș doar turiștilor și montaniarzilor experimentați;
 • surse de apă: noi am avut rezerve de apă la noi, creasta e lipsită de apă.
harta Ciucas traseu complet
extras din harta „Munții Noștri” Ciucaș – MN 04

     Iar pentru că vremea nu a ținut cu noi a trebuit să abandonăm planul de a traversa Cheile Cheiței, pe care ne gândeam să le parcurgem în drumul nostru către Cheia. Patru persoane, plus rucsaci, puțin udați de ploaie, ar fi trebuit să facem autostopul către Cheia. Șansele să ne ia cineva pe toți patru nu erau tocmai favorabile, așa că decidem să meargă doar Sergiu, urmând să se întoarcă după noi odată ce a recuperat mașina din Cheia. În scurt timp o mașină se oprește și bucuroși așteptăm să se întoarcă Sergiu după noi. Dar revederea a fost mult mai rapidă, nu trec 10 minute că mașina cu pricina s-a întors, iar Sergiu ne îndemna să urcăm. Șoferul, un tip de treabă, când a auzit că suntem de fapt încă trei care voiam să ajungem în Cheia, s-a hotârât rapid să ne ia pe toți, chiar dacă i-am umplut mașina la maxim și cred că am și murdarit-o puțin. După așa tură faină, să mai dai și de așa oameni faini, a fost o experiență foarte plăcută pentru noi. Și ca să încheiem în același stil, după ce am recuperat mașina am făcut o scurtă oprire și la Muzeul Florilor de Mină din Cheia, este un muzeu interesant dar nu foarte spectaculos. 🙂

     Însă ziua noastră plină încă nu s-a terminat și pornim din nou la drum, spre Munții Măcin, să batem ceva kilometri cu mașina pe asfalt, cu mici momente de nesiguranță căci nu știam dacă suntem pe drumul bun. Dar se pare că oamenii din zona asta sunt toți de treabă, căci undeva înainte de Brăila, scoatem noi harta să ne uităm pe unde să o luăm. Nu trec două minute că se oprește o mașină, fără să le facem noi vreun semn, ne întreabă încotro vrem să o luăm și primim rapid indicații de orientare. Foarte faini oameni, ne-au impresionat! Ne-am văzut apoi liniștiți de drum pe asfalt și pe apă (am trecut Dunărea cu bacul, la Brăila), iar târziu, după miezul nopții am ajuns în Măcin.

     Somnul odihnitor, pentru tura din ziua următoare, l-am savurat la cort, în locul de campare de lângă Mănăstirea Fântâna de Leac , la poalele Culmii Pricopanului.

P.S. : Ca să te poţi organiza mai uşor, citeşte sinteza turei aici.

Poți găsi harta Munților Bucegi  și harta Munților Ciucaș în colecția tipărită Munții Noștri sau te poți bucura de hartă în aplicația gratuită Munții Noștri, disponibilă pentru iOS și pentru Android.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: