RoEstTrip – ziua 3: Bucegi – vârful Bucșoiu, crucea Caraiman, Babele și Sfinxul

autor: Patricia

Data: august 2013

    Dimineața ne-a întâmpinat cu pași domoli de bocanci în jurul nostru, drumeții ce s-au trezit cu primele raze ale soarelui dorind să vadă răsăritul, iar pașii lor erau pe la urechile noastre, căci noi tot în sala de mese eram savurând ultimele clipe de somn, după mutarea de seara precedentă de la priciuri. Și am dormit foarte bine, în mod cert în înghesuiala ce era la priciuri nu ne-am fi odihnit. Ne pregătim rapid și pornim la drum în tura de încălzire, spre vârful Bucșoiu.

De la Omu până pe Bucșoiu, pe covor de flori de colț

     Traseu: Cabana Omu – Vârful Bucșoiu – Cabana Omu

 • marcaj: bandă roșie BR;
 • durată: aproximativ 2 ½ h;
 • dificultate: mediu, interzis iarna;
 • surse de apă: fără apă pe traseu.

harta Omu-Bucsoiu

     Urmărind marcajul bandă roșie BR, spre nord, un traseu ușurel cu peisaje largi spre frumusețile Bucegiului, ne-a condus spre vârful Bucșoiu, al treilea între vârfurile muntoase din acestă grupă montană, cu altitudinea de 2.492 m, fiind depășit doar de Omu – 2.507 m și Bucura Dumbravă – 2.503 m. Unde mai pui că fiind devreme, la dus, am fost doar noi pe potecă, mult verde și multă liniște în jurul nostru, cu stânci ce modelează peisajul. E frumos tare pe acest traseu. 🙂

      Însă cea mai mare surpriză a traseului au fost buchetele de flori de colț, ce își ridicau gingaș petalele din iarba crudă… și am văzut zeci de astfel de buchețele, mai mici, mai mari, dar toate de o frumusețe unică, un cadou neașteptat din partea naturii pure. Le-am fotografiat, cu aparatul și cu retina, iar pentru mine a fost deosebit să am ocazia să le văd pentru prima dată în realitate, potecile ce le-am cutreierat înainte mi-au adus multe frumuseți în față, însă flori de colț până acum nu. Recunoscători că natura ne-a adus în cale una din rarele sale frumuseți, am continuat traseul de întoarcere spre Cabana Omu, care era ceva mai populat cu turiști acum. Cu o oarecare emoție stranie ne uitam din când în când în urmă, să vedem dacă și ceilalți vor observa florile și ne puneam speranța că doar le vor privi și fotografia, lăsând micile rarități să-și continue existența în iarba crudă din care s-au născut.

De la Omu la Babele

      Reveniți la Omu, facem câteva poze de amintire, căci seara precedentă am fost cam obosiți să mai facem asta și nici lumină nu prea mai aveam. Ne echipăm de tură cu rucsacii pe umeri și o luăm frumos la pas spre Cabana Babele, urmărind banda galbenă BG.

     Traseu: Cabana Omu (2507m) – Cerdacul Obârșiei – Cabana Babele (2206 m)

 • marcaj: bandă galbenă BG;
 • durată:  2 – 2 ½ h;
 • dificultate: mediu;
 • surse de apă: izvor temporar în zona La Cerdac sau apă de la Cabana Babele.

harta Omu-Babele

      Deși era un ușor iz de „autostradă” deja pe traseu, totuși prima porțiune de la vârful Omu și până după Colții Obârșiei este spectaculoasă, cu vederi amețitoare spre Moraru sau spre Valea Obârșiei și cu trecerea pe la baza peretelui dantelat de stâncă de La Cerdac.

    Mai apoi urmează poteca laaaargă, cam cât pentru o mașină, care pe alocuri se desprinde în mai multe fire paralele de mers, erodate în fața muntelui… ai de unde alege, ți-am zis că e un fel de autostradă 😛 . Și pe măsură ce forfota devine din ce în ce mai mare, înțelegi de ce arată așa poteca: un platou învăluit de oameni, împrăștiați între Babe și Sfinx, se mai perindă uneori și până la Omu, că e aproape și ușurel de ajuns. Aruncăm o privire rapidă către faimosul Sfinx, dar era așa de multă lume că decidem să ne cazăm întâi la Cabana Babele, să luăm o mică pauză.

Util: noi ne-am reumplut rezervele de apă de la cabană, de la robinet, am întrebat și ne-au spus că e potabilă și a fost bună apa. Dar dacă vrei, este apă și de cumpărat, deci există opțiuni pentru toate gusturile.

De la Babele până la Crucea Caraiman

     Decidem să surprindem faimoasele obiective de la platou la o oră cu mai puțini turiști în zonă și să o luăm spre Crucea Eroilor Neamului, de sub Vârful Caraiman.

      Traseu: Cabana Babele – Crucea Eroilor Neamului

 • marcaj: cruce roșie CR;
 • durată:  1¾ – 2 h ;
 • dificultate: ușor;
 • surse de apă: la Cabana Babele.

harta Babele-Caraiman

     Urmărim poteca marcată cu cruce roșie CR, ce lejer ne conduce spre Crucea Eroilor Neamului, priveliști largi ni se deschid către Coștila, Bușteni și spre amețitoarea vale de sub Jepii Mici. Și cred că priveliștea e cel mai interesant element al acestui traseu, crucea e impresionantă prin dimensiuni, dar pe noi tot imaginea naturii ne bucură mai tare.

    După ce ne-am încântat privirea cu spectacolul abrupturilor, ne-am împărțit spre a parcuge traseul de întoarcere spre Cabana Babele, ai de ales deci între două variante:

 • varianta 1: de la cruce urci pe Vârful Caraiman, practic faci o mică buclă și te întorci tot pe marcajul cruce roșie CR. Panorame largi spre Coștila și Bușteni traseul îți oferă.
 • varianta 2: urmărești marcajul punct albastru PA, ce te conduce pe Brâna Mare a Caraimanului spre Cabana Caraiman, pe un traseu tare frumos, pe alocuri expus, deci atenție mare pe unde calci. Brâna ne-a oferit și priveliști frumoase către Cabana Caraiman, către care nu am mai coborât, am admirat așezarea sa în frumosul peisaj de la distanță. Cabana din păcate nu părea să fie într-o stare grozavă, după cum am aflat și înainte de a ajunge în Bucegi, căci ne-am fi dorit să ne cazăm aici, dar din ce am aflat noi nu mai este funcțională. De la Cabana Caraiman spre Cabana Babele urmezi crucea albastră CA.

Traseu: Crucea Eroilor Neamului – Cabana Caraiman – (punct albastru PA) – Cabana Babele (cruce albastră CA)

marcaj: punct albastru PA + cruce albastră CA;

durată: aproximativ 1 ½ h;

dificultate: mediu, interzis iarna;

Babele și Sfinxul, în liniștea apusului

    Reveniți la Cabana Babele ne regrupăm și profităm de liniștea ce s-a așternut în platou, în lipsa amalgamului de turiști de mai devreme, pentru a ne bucura de siluetele Sfinxului și a Babelor. Și bine am făcut că am așteptat să mai plece mulțimea, căci are alt farmec întregul loc când poți să te bucuri de priveliște ascultând doar șureiatul ușor al vântului… mai devreme ar fi fost greu să admirăm spectaculoasele formațiuni, că ne tot fugeau ochii când spre șlapii unuia, când spre cei ce escaladau Sfinxul sau gardul ce înconjoară Babele în speranța unui unghi mai bun de fotografiat, când spre doamna ce vindea poze de-a gata cu un Saint Bernard. Știam că Bucegiul ne va scoate în cale și peisaje colorate cu diverse personaje, dar până la urmă muntele acesta își păstrează frumusețea în ciuda tuturor obstacolelor pe care oamenii i le pun în cale și asta ne-a surprins.

     Ne-am încărcat cu multă energie după sesiunea de contemplare a naturii la ceas de seară, numai bună de folosit pentru ziua următoare de tură! 🙂

harta completa
extras din harta „Munții Noștri” Bucegi – MN 01

P.S. : Ca să te poţi organiza mai uşor, citeşte sinteza turei aici.

Poți găsi harta Munților Bucegi în colecția tipărită Munții Noștri sau te poți bucura de hartă în aplicația gratuită Munții Noștri, disponibilă pentru iOS și pentru Android.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: