RoEstTrip – ziua 2: pe crestele munților Bucegi, de la cota 1400 pe Drumul Grănicerilor până la Omu

autor: Patricia

Data: august 2013

   Dimineață în Sinaia, vreme frumoasă, o trupă pe cinste și mult chef de explorare… ingredientele cu care ne-am pregătit pentru a face cunoștință cu munții Bucegi. Deși sunt poate cei mai vizitați munți din țară, fiind accesibili și foarte populari, pe lista noastră au avut puțin de așteptat din pricina antropizării lor și a mulțimii mai mult sau mai puțin pasionată de munte, ce îi bate cărările an de an, fie vară, fie iarnă, în bocanci sau schiuri. Însă noi am pregătit o primă întâlnire mai aparte, prima zi călăuză fiindu-ne doar banda roșie BR.

De la Cota 1400 până în Padina, în ritm de bocanci

     Punctul de pornire este Cota 1400, urmând să recuperăm mașina lăsată aici, două zile mai târziu. Și cred ca merindele ce le pregăteam să le punem în rucsac miroseau foarte, foarte bine, căci o cățea tânără nu se lasă alungată nicicum de lângă mașină.

      Prima parte a traseului parcurge traseul dintre Cota 1400 și Padina.

    Traseu: Hotel Cota 1400 – Șaua Vârfului cu Dor (1925 m) – Valea Izvorul Dorului – Șaua Lăptici (1830 m)  – Cabana Padina (1509 m)

  • marcaj: bandă roșie BR ;
  • durată: 6 ½ – 7 h;
  • dificultate: mediu, dar ai în vedere că diferența de nivel de parcurs e considerabilă;
  • surse de apă: noi am avut apă la noi la plecare și am reumplut rezervele în Padina.

harta Cota 1400-Padina

     Până la urmă cățelușa s-a hotărât să ne fie ghid, deși cam greu să te pierzi pe poteci așa bătute, chiar și pe această primă porțiune prin pădure, mai puțin frecventată. Câteva serpentine prin pădure și ieșim la pârtii, în drum spre Valea Dorului. Pââârtieeee!!!… dar stai, e vară și nu avem schiuri 😛 . Recunosc că m-a încercat un sentiment ciudat, să străbat pârtia în bocanci și cu rucsacul în spate, parcă nu se potrivea peisajul cu echipamentul. Însă până să ne obișnuim cu senzația eram deja la Cabana Valea Soarelui, iar porțiunea cu pârtii din traseul nostru era pe sfârșite.

    În fața cabanei ne aștepta un ciobănesc caucazian, care după cordiala adulmecare a rucsacilor noștri, a fost foarte prietenos cu noi. Și bine ne-a prins prietenia dulăului, căci traseul nostru cotea aici la dreapta, pe Valea Izvorul Dorului, unde o numeroasă turmă de oi păștea, păzită de vreo patru patrupezi ageri. Cățelusă care ne-a urmat încă din Sinaia, a anticipat întreg scenariul, căci era la zeci de metri depărtare de noi, sus pe o culme, ocolind turma. Câinii de la turmă erau foarte, foarte supărați ca traseul nostru trecea exact prin turma ce o păzeau și ne lătrau și ne mârâiau… spre marele nostru noroc și spre surprinderea noastră, frumosul caucazian ne-a condus prin turmă, întorcând strategic din când în când capul către câinii ce păzeau turma, momente în care se facea liniște deplină, aceștia din urmă pierzându-și cheful de lătrat. Și ne-a călăuzit așa dulăul până ce ne-am îndepărtat suficient de mult de turmă, ieșind din raza de interes a câinilor. S-a așezat, i-am mulțumit cu o mângâiere și ne-am văzut mai departe de drum.

      Vreo 10 minute mai târziu ne-am reîntâlnit cu cățelușa ce ne urma, după ce a făcut, cred eu, o buclă măricică pentru a ocoli turma. Reuniți în formație completă, urmăm marcajul des și ajungem în Șaua Lăptici, unde traversăm drumul asfaltat ce duce spre cabana Piatra Arsă, denumit  Drumul Babelor sau Transbucegi. Sentimente contradictorii mă încercau din nou, traversând șoseaua cu rucsacul în spate și urmând poteca ce coboară prin pădure, spre Padina. Oare chiar era necesar acest drum aici, având în vedere că există telecabină pentru a facilita accesul? Nu e oare mai frumos să te bucuri de peisaj, la pas, în ritmul naturii? Prilej bun de meditat, printre acele de brad… 🙂

      Și uită-ne ajunși în Padina, la vreo șase ore distanță după plecarea din Sinaia, tot în formație completă, cu tot cu cățelușă. Lume multă, soare, voie bună și prilej de a face popas și a gusta din merindele din rucsac. Și pentru că bocancii noștri mai aveau de străbătut ore bune pe poteci, îl convingem pe prietenul nostru patruped, cu ceva mâncare și o mulțime de mângâieri, că este momentul să ne luăm rămas bun. De fapt am impresia că această cățelușă știa din start că vrea să ajungă la mulțimea de oameni ce făceau picnic în Padina, așa că am lăsat-o în companie bună. 🙂

Sfat: am reîncărcat rezervele de apă, aici în Padina, de la izvorul aflat în apropierea unei cabane. Te sfătuiesc să faci la fel, mai ales dacă urmezi traseul spre Omu care e lipsit de apă. La Omu găsești apă, dar îmbuteliată și la prețuri de altitudine. 😛

De la Padina la Omu, pe Drumul Grănicerilor

     Drumul nostru continuă de aici spre Omu.

    Traseu: Cabana Padina (1509 m) – Șaua Strunga (1904 m)  – Muntele Strungile – Muntele Doamnele – Cabana Omu (2507 m)

  • marcaj: bandă roșie BR ;
  • durată: 4 – 4 ½ h;
  • dificultate: mediu;
  • surse de apă: este foarte important să iei apă la tine, pe traseu nu găsești apă și nici la Omu nu este apă (doar de cumpărat).

harta traseu Padina-Omu

     Urmând poteca marcată cu bandă roșie BR începem să urcăm spre șaua Strunga, peisajul din jurul nostru începând să fie populat de tot mai multe formațiuni calcaroase presărate parcă peste iarba crudă, formând pe alocuri mici aglomerări. Depășim refugiul din șaua Strunga și după un mic urcuș ajungem pe vechiul drum al grănicerilor, o potecă ce șerpuiește frumos între Șaua Strunga și Șaua Bătrâna, cu priveliște spectaculoase spre abrupturile de la Colții Țapului, spre Moeciu și în plan îndepărtat Piatra Craiului.

     Peisajul din zona asta a Bucegiului mi-a adus aminte de calcarele Retezatului Mic și am fost surprinsă să fie și mai liniștită atmosfera decât acolo, fiind doar noi pe potecă, nici urmă de alți turiști. Totuși forfota din jurul Sfinxului și al Babelor am putut s-o observăm prin lentina binoclului… dar mai aveam cale lungă până acolo.

     Refugiul din Șaua Bătrâna ne aștepta să-i descoperim condițiile de cazare și se prezenta chiar foarte bine. Am fost tentați să încheiem ziua și să spunem pas rezervării ce o făcusem la cabana Omu, dar am hotărât să continuăm conform planului inițial. Razele apusului ne-au călăuzit pe poteca ce frumoase priveliști oferea spre Valea Gaura, Muntele Scara, Muntele Doamnele și Mecetul Turcesc.

     La cabana Omu am ajuns cu ultimele raze de lumină, împliniți după o zi frumoasă de tură, după cam 10 ore de bătut potecile. Ceva bun de-ale gurii și somn, erau singurele lucruri ce mai urmau să fie îndeplinite de pe „ordinea de ziˮ. Numai că planul cu somnul, pentru Sergiu și mine, nu prea a funcționat, căci se pare că locurile la priciuri ori erau foarte, foarte înghesuite, ori domnișoarele nu au mai ținut cont de rezervarea noastră, ori au dat mai multe locuri decât erau fizic posibile, căci nu aveam loc nici cât pe un izolir…unde mai pui că au mai făcut și focul și era o căldură de nu puteai să respiri. În cele din urmă am capitulat și ne-am mutat cu izolirul în sala de mese, unde am dormit bine până dimineața, visând ce bine ar fi fost să dormim la refugiul Bătrâna. 🙂

Sfat: pentru noi cazarea la Cabana Omu a fost un eșec, condițiile nu sunt deloc grozave, cel puțin la priciuri unde am dormit noi a fost înghesuit, nu s-a ținut cont de rezervarea ce am făcut-o, iar când le-am zis că am dormit pe jos în sala de mese, nici că le-a păsat domișoarelor de la cabană. Una peste alta, noi nu recomandăm să te cazezi aici.

harta traseu complet

Util: traseul complet este unul de anduranță, nu presupune pasaje tehnice, dar ai multe ore de bătut potecile, la care se adăugă diferențele de nivel considerabile. Ai în vedere aceste aspecte când te organizezi pentru tură.

  • traseul complet – Sinaia – Hotel Cota 1400 – Șaua Vârfului cu Dor (1925 m) – Valea Izvorul Dorului – Șaua Lăptici (1830 m) – Cabana Padina (1509 m) – Șaua Strunga (1904 m)  – Muntele Strungile – Muntele Doamnele – Cabana Omu (2507 m) – (bandă roșie BR) – 10 – 11 h.

P.S. : Ca să te poţi organiza mai uşor, citeşte sinteza turei aici.

Poți găsi harta Munților Bucegi în colecția tipărită Munții Noștri sau te poți bucura de hartă în aplicația gratuită Munții Noștri, disponibilă pentru iOS și pentru Android.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: