RoEstTrip – ziua 1: Canionul Șapte Scări, Canionul Tamina, Cascada Urlătoarea

autor: Patricia

Data: august 2013

     Vara este sezonul nostru preferat de scos bocancii la plimbare, mai ales pe creste, unde banda roșie ne călăuzește pașii pe poteci. Anul acesta a venit rândul unei călătorii prin părțile răsăritene ale țării, pe lista noastră fiind tărâmurile frumoase din Bucegi, Ciucaș și Delta Dunării. Iar pentru că locul nostru de baștină nu e tocmai aproape de aceste locuri, am început tura cu un drum de câteva ore până la prima oprire în Timișul de Jos, unde aveam să scoatem bocancii la tura de încălzire, înainte de a face cunoștință cu Munții Bucegi.

Canionul Șapte Scări

     Aveam planificat să ne luăm porția de adrenalină și să ne testăm agilitatea pe traseul amenajat din Canionul Șapte Scări. După un somn odihnitor de care aveam nevoie după drumul lung cu mașina, am scos nasul din cort pe o vreme însorită, numai bună de drumeție. Iar odată cu lumina, am zărit și panourile informative, pe care seara anterioară le-am ingorat cu desăvârșire.

     Panourile, vestitoare de vești nu prea bune pentru noi, ne informau că traseul din canion era închis pentru reamenajare, lucru ce evident nu ne-a bucurat. Am hotărât totuși să urmăm marcajul bandă galbenă BG, într-o plimbare pe Valea Șipoaiei, să zărim măcar intrarea în traseul din canion, unde se muncea de zor la scările și pasarelele metalice. Ne-a încântat privirea intrarea spectaculoasă în canion și am promis solemn că ne vom întoarce pentru a le parcurge, mai ales că s-a reamenajat traseul și poate fi parcurs în siguranță, singurul lucru ce trebuie să-l faci este să te bucuri de peisaj. Și pe lângă aventura din canion, îți recomandăm și o tură cu tiroliana ce s-a montat pe traseul de acces către canion, ca să-ți umpli tolba de adrenalină. 😀

     Util: acccesul spre canion se face din localitatea Timişul de Jos, urmând șoseaua DN 1 până în dreptul intersecției spre Hanul Dâmbul Morii, unde virezi spre dreapta. Ai o hartă aici. Accesul autoturismelor este permis până în dreptul barierei, iar dacă vrei să campezi ai la dispoziție poienița din apropiere. Mai multe despre canion, prețul biletului și alte informații utile găsești aici.

     Traseu: Dâmbul Morii – Canionul 7 Scări

 • marcaj: bandă galbenă BG;
 • durată: aprox. 2½­­  h dus-întors;
 • dificultate: medie, inaccesibil iarna în Canionul 7 Scări;
 • surse de apă: noi am avut apă la noi, însă se găsesc izvoare și pe valea Șipoaiei;
 • variantă: se poate urmări marcajul bandă galbenă BG până la Cabana Piatra Mare, durata traseului fiind de 3½­­ – 4 h.

     Iar cum în ture nu e loc de tristețe sau regret, pornim voioși din nou la drum spre următorul obiectiv pe ruta:

Timișul de Jos – Timișul de Sus (intrarea în traseu spre Canionul Tamina)

Canionul Tamina

     Tot pe lista de trasee de încălzire, înainte de a porni la bătut potecile cu rucsacul în spate, aveam trecut și canionul Tamina, o altă atracție a masivului Piatra Mare, alături de Canionul Șapte Scări.

     Traseu: DN 1 (Timișul de Sus) – Canionul Tamina

 • marcaj: bandă albastră BA;
 • durată: aprox. 2½­­  h dus-întors;
 • dificultate: medie;
 • surse de apă: noi am avut apă la noi, dar în caz de nevoie izvorul din canion este o sursă de apă.

     Pentru a ajunge la canion, trebuie să urmezi dumul forestier ce se desprinde din DN1 și urcă spre cascada și canionul Tamina, urmând marcajul bandă albastră BA timp de o oră. Traseul marcat urcă prin pădure, dar poți alege să umărești și drumul forestier, ambele te vor aduce în fața unui panou informativ despre canion, ce iese puțin din traseul marcat cu bandă albastră.

     Aici ai două variante:

 • dacă urmărești cărarea din stânga panoului, ajungi în partea de sus a cascadei și parcurgi traseul în coborâre prin canion;
 • dacă urmărești cărarea din dreapta panoului, ajungi la baza cascadei și parcurgi traseul în urcare prin canion, variantă pe care am ales-o și noi și pe care o recomandăm, dat fiind că traseul amenajat nu se află într-o stare prea bună, unele scări nu sunt bine fixate, iar în urcare ai mai multă siguranță pe ele.

Sfat: canionul este de fapt o înșiruire de cinci cascade, iar prezența apei este un dat, astfel îți recomandăm să îți planifici vizita aici pe vreme frumoasă ca dușul aferent să nu fie prea spornic 🙂 . La debitul mic pe care îl avea cascada când am fost noi acolo doar câțiva stropi au ajuns și în calea noastră, restul și-au văzut de drum către aval, fără să ne intersectăm. Iar o pereche de bocanci îți va oferi un plus de aderență pentru urcarea scărilor metalice umede, care nefiind întreținute corespunzător sunt pe alocuri instabile, dar cu puțină atenție pot fi urcate fără probleme.

     Urmând așadar poteca din dreapta panoului informativ, o ușoară coborâre ne aduce la baza canionului, unde versantul se despică pentru a face loc apei ce parcurge cele cinci cascade. Un amalgam de bușteni, crengi și o serie de scări metalice, ne conduc urcarea prin spectaculosul canion. O doză concentrată de aventură, căci traseul se parcurge destul de repede. Și la cât de spectaculos este peisajul din canion, este mare păcat că traseul amenajat nu se află într-o stare mai bună, acest mic colț de aventură chiar ar merita un upgrade. Chiar și în condițiile astea, acea oră de plimbare până la canion merită, să îți iei o porție de voie bună. Nouă ne-a plăcut, după cum poți vedea. 🙂

     Coborâm pe același traseu, marcat cu bandă albastră BA, fără a ne întâlni cu vreun Martinel, ținutul din apropierea canionului numindu-se și Ursărie, datorită numărului mare de urși din zonă. Recunosc că am parcurs traseul cu puțină strângere de inimă, căci știam că sunt urși cam peste tot în zona asta, dar când ne-am întâlnit cu un pădurar pe traseul de întoarcere de la Canionul 7 Scări și l-am întrebat cum e într-adevăr treaba cu Martineii, ne-a mărturisit că a văzut o ursoaică cu pui chiar la Canionul Tamina, cu ceva vreme în urmă. Dar până la urmă am izbândit fără a zări vreun urs. Ai însă în vedere toate astea, când te duci prin zonă.

     Recuperăm mașina și pornim la drum spre cascada Urlătoarea, pe ruta:

Timișul de Sus – Poiana Țapului, Bușteni

Cascada Urlătoarea

     Ajungem în Bușteni, în Poiana Țapului, lăsăm mașina pe Strada Urlătoarei și o luăm la pas spre Cascada Urlătoarea, pe poteca marcată cu punct albastru PA.

     Traseu: Poiana Țapului – Cascada Urlătoarea

 • marcaj: punct albastru PA;
 • durată: aprox. 1½  h dus-întors;
 • dificultate: ușor;
 • surse de apă: noi am avut apă la noi, își recomand să faci la fel;
 • variantă: se poate ajunge la cascadă urmărind marcajul punct roșu PR din Bușteni, de pe Strada Telecabinei, durata traseului fiind de aproximativ 2 h dus-întors.

     Deja simțim că ne apropiem de Bucegi, lume muuultă pe potecă, nu ca pe traseul spre Canionul Tamina, unde am fost doar noi. Un traseul ușor, ce în aproximativ 45 de minute ne aduce în fața cascadei, unde un peisaj neașteptat ni s-a arătat: un loc de popas generos și chiar un mic magazin improvizat, cu suc, bere și altele de-ale gurii… oare chiar era nevoie de așa ceva aici? Lăsând la o parte uimirea noastră legată de mica „terasă”, ne apropiem de zgomotoasa cascadă, să ascultăm cântecul pârâului Urlătoarea Mică la întâlnirea sa cu peretele abrupt de stâncă. Și se pare că e un cântec ademenitor, căci nu puțini dintre turiștii prezenți au simțit nevoia să escaladeze balustrada metalică să-și facă poze pe stâncile cascadei. Oricum dacă vrei să simți apa rece pe piele, te asigur că și de lângă balustradă poți să faci asta, la ce debit avea când am fost noi era o distracție continuă cu stropii mici și reci ce ne atingeau pe spate stând la poze…evident că râdeam în toate.

     Trebuie să știi că Urlătoarea e o cascadă obișnuită, nu are pretenții de Top cele mai frumoase cascade din lume/țară, că este „amenajată” și cu platformă betonată, balustradă și placuță de monument natural, dar dacă ești în Bușteni și ai chef de o plimbare prin natură, traseul spre cascadă poate fi o opțiune. E un traseu ușurel și se pretează și pentru copii.

     Ne întoarcem pe traseul pe care am venit, prin pădure și ieșim în Poiana Țapului. De aici o luăm spre Sinaia, locul de un de vom porni în descoperirea potecilor din Bucegi, ziua următoare! 🙂

P.S. : Ca să te poţi organiza mai uşor, citeşte sinteza turei aici.

Poți găsi harta Munților  Piatra Mare și Bucegi în colecția tipărită Munții Noștri sau te poți bucura de hartă în aplicația gratuită, disponibilă pentru iOS și pentru Android.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: