Dacă practici activități în natură sau pe munte, fie că e vorba de escaladă, trekking sau doar îți place să stai la cort, trebuie să te asiguri că ai un echipament corespunzător astfel încât să fii în siguranță în orice moment.

     Pe lângă încălțămintea potrivită pentru trekking, trebuie să știi că o pereche de parazăpezi îți poate fi de mare ajutor, în orice anotimp: iarna te apără de umezeală, împiedicând zăpada să pătrundă în bocanci; în restul anului parazăpezile îți protejează piciorul de zgârieturi (atunci când te afli într-o zonă de jnepeniș) și te pot apăra de mușcăturile de viperă.

     De asemenea, este important să fii echipat cu niște șosete de trekking, special concepute pentru drumeții. Dacă totuși nu ai astfel de șosete, asigură-te că ai în rucsac mai multe perechi astfel încât să le poți schimba de mai multe ori pe zi. În felul acesta vei merge confortabil și vei evita formarea bătăturilor.

     În final, atunci când ești în căutarea perechii ideale de încălțăminte de munte, trebuie să ții cont de următoarele câteva sfaturi. Legat de impermeabilitate, este recomandat ca încălțămintea pe care o vei purta în drumețiile tale să fie una impermeabilă, astfel încât picioarele tale să fie protejate de umezeală și de apă. Trebuie să știi totodată că la atingerea unui grad înalt de confort în timpul mersului pe munte contribuie și numărul de cusături al încălțămintei: cu cât mai puține cusături, cu atât mai bine, diminuându-se astfel șansa ca apa să pătrunda în interior, și crescând durabilitatea încălțămintei.

     Ca să te asiguri că iți vei alege încălțămintea de trekking potrivită pentru tine, trebuie să ții cont de câțiva parametri descriși mai jos.

SEZON:                                                                                        

În funcție de sezon, ai mai multe variante de încălțăminte din care poți alege, astfel:

Vara te poți încălța atât în bocanci, ghete de munte de vară sau de 3 sezoane, dar și în sandale de munte;

Primăvara și toamna poți alege o pereche de bocanci de 3 sezoane sau ghete de munte;

Iarna este recomandat să folosești exclusiv bocanci de iarna.

ÎNĂLȚIMEA ȘI GREUTATEA:

În funcție de înălțime, încălțămintea de munte se împarte în mai multe categorii, anume:

• Bocanci scurți (ghetele de munte): sunt bocancii cu tăietură până sub gleznă; aceștia au de obicei o greutate mai mică decât celelalte categorii de bocanci. În medie, greutatea este în intervalul 0.4 kg – 0.55 kg (de obicei măsurată la marimea 42). Sunt recomandați pentru ture scurte și de dificultate scăzută. Dacă alegi o pereche de bocanci cu tăietură joasă, vei avea ca avantaj faptul că aceștia sunt mai flexibili, însă ei nu te vor proteja îndeajuns pe traseele cu grad de dificultate mai ridicat, întrucît glezna piciorului este, de cele mai multe ori, dezvelită;

• Bocanci medii (bocanci de înălțime medie sau bocanci de 3 sezoane): acest tip de încălțăminte este recomandat pentru ture de dificultate medie. Ca avantaj, amintim nivelul mai ridicat de protecție a piciorului (și implicit a gleznei) față de cei scurți. Greutatea medie pentru acest tip de bocanc este între 0.5 kg – 0.7 kg (măsurată la mărimea 42);

• Bocanci înalți: sunt bocancii care se recomandă pentru ture de mai multe zile, cu grad ridicat de dificultate, în care volumul bagajului este unul ridicat. Acest tip de încălțăminte oferă cel mai înalt grad de protecție, însă, totodată, trebuie să luăm în considerare factorul greutate; bocancii cu tăietură înaltă sunt mai grei decât cei medii. Greutatea medie se află în intervalul 0.6 kg – 0.8 kg (măsurată la mărimea 42);

• Sandale sport: reprezintă categoria de încălțaminte de munte care se recomandă a fi folosită primăvară și vară, în special pe trasee de dificultate mică/medie. Sunt foarte utile pentru traseele care presupun traversarea de pâraie (porțiuni în care apa ar intra în bocanci). Ca și avantaje ale sandalelor sport, merită amintite următoarele aspecte: sunt semnificativ mai ușoare decât orice pereche de bocanci/ghete de munte, lasă picioarele să respire. Greutatea medie a unei sandale este între 0.2 kg – 0.4 kg, măsurată la mărimea 42. Pe de altă parte, în timpul unei drumeții în care ești încălțat în sandale, gleznele nu îți vor fi protejate aproape deloc, existând riscul de a te zgâria sau de a te lovi de rădacini, pietre etc.

MEMBRANA: membrana care este folosită în construcția încălțămintei de munte are un impact major în ceea ce privește greutatea, respirabilitatea, durabilitatea și rezistența la apă. Așadar, este bine să cunoști câteva aspecte cu privire la tipurile de membrane existente pe piață.

• Full-grain leather: pielea de tip full grain oferă un nivel înalt de durabilitate și rezistență la abraziune cât și un nivel foarte bun de rezistența la apă, dar necesită o întreținere mai atentă. Pielea full-grain este folosită cu precădere la fabricarea încălțamintei de munte destinată drumețiilor de mai multe zile, în care rucsacul este unul mai greu decât în mod obișnuit și în care terenul poate varia de la neted la foarte abrupt;

• Split-grain leather: acest tip de piele este folosit îndeosebi în combinație cu materialele de tip nylon pentru a crea un bocanc cu greutate redusă și cu un grad înalt de respirabilitate. Avantajul pielii de tip split-grain constă în faptul că aceasta are un preț mai scăzut, însă este mai puțin rezistentă la apă și la abraziune (de aceea veți găsi multe mărci de bocanci la care se folosesc materiale impermeabile adiționale pe post de căptușeală);

Nubuck leather: pielea Nubuck este o piele de tip full-grain care a fost „netezită”. Este o piele foarte durabilă, rezistentă la apă și la abraziune. Este relativ flexibilă, dar necesită un timp de purtare mai îndelungat pentru a se „înmuia”, înainte ca perechea respectivă de bocanci să fie folosită într-o drumeție de mai multe zile.

• Membrane sintetice: sunt materiale precum polyesterul, nylon-ul (așa numita „piele sintetică”), care sunt de altfel foarte des întâlnite în modelele de bocanci de munte existente pe piață. Încălțămintea fabricată cu membrană sintetică este mai ușoară decât cea la construcția căreia s-a folosit piele naturală, se „înmoaie” mult mai ușor, se usucă mult mai ușor și are un preț relativ scăzut. Ca dezavantaj, amintim faptul că acea pereche de încălțăminte se va uza mai ușor în timp.

• Membrane impermeabile: din această categorie fac parte renumitele membrane Gore-Tex și eVent. Aceste membrane sunt respirabile și impermeabile și au capacitatea de a-ți menține picioarele uscate chiar și în condiții de umiditate exterioară ridicată. Ca dezavantaj, amintim nivelul mai redus de respirabilitate, care ar putea duce la transpirarea picioarelor, mai ales pe timp de vară.

TALPA:

• Talpa exterioară: pe piața există mai multe variante de talpă, care variază de la producător la producător. Cea mai renumită talpă este talpa Vibram. Acest tip de talpă asigură aderență sporită (un lucru vital atunci când vorbim de trasee cu grad înalt de dificultate), are proprietăți antișoc (nu vei simți foarte tare contactul cu pietrele de pe traseu) și susține efortul depus într-o repriză de mers pe jos de lungă durată.

• Talpa interioară (midsole): cele mai des întâlnite materiale din care se fabrică talpa interioară sunt EVA, respectiv Polyuretanul. EVA (ethylene vinyl acetate) este un material care absoarbe șocurile și se fabrică cu diverse densități pentru a asigura fermitatea ideală a tălpii. Polyuretanul este un material mai ferm și mai durabil decât EVA, el fiind folosit într-o mai mare măsură în construcția bocancilor de munte.

     Pe lângă toate sugestiile de mai sus, asigură-te că alegi încălțăminte confortabilă, care să te poarte în siguranță pe cărările de munte și nu uita să îi încalți de câteva ori, înainte de a-i lua în prima drumeție.

*  Articol realizat în colaborare cu echipa MagazinOutdoor.ro .