Poveşti din Transilvania (4): O zi la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

autor: Patricia

Data: 2 octombrie 2016

     Povestea călătoriei noastre prin Transilvania nu se putea termina fără a vizita frumosul Sibiu. Însă nu am ales spre vizitare atât de faimosul centru istoric, ci un alt obiectiv la fel de atractiv: Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Un loc unde casele străbunilor noștri își trăiesc viața tihnită într-un imens muzeu în aer liber, așezat în pădurea Dumbrava Sibiului.

harta

Viața la sat, devenită muzeu

     Istoria Muzeului ASTRA a început în urmă cu mai bine de un secol, iar colecția sa a crescut continuu, expoziția propriu-zisă ocupând acum 42 hectare, din suprafața totală de 92 hectare, străvechile clădiri fiind așezate printre pâlcuri de arbori sau pe malul lacului prezent aici. Cele peste 10 km de alei te vor plimba printre case, biserici, gospodării-atelier, mori felurite, construcții menite depozitării, unelte și mijloace de transport, ce te vor transpune în lumea magică a satului de odinioară.

     Atmosfera calmă a muzeului, care e de fapt o lume în sine, este animată de batrânii care au în grijă diversele clădiri aflate aici. Vei descoperi așadar grădini cultivate cu legume, ogrăzi cu animale domestice și lecții vii despre lumea satului. Cele câteva ore petrecute aici te vor învăța să comunici treptat cu această lume veche de secole.

O zi la muzeu – recomandări

     Dată fiind dimensiunea impresionantă a suprafeței pe care o ocupă muzeul și bogăția expoziției, îți recomand să rezervi o zi întreagă pentru vizitare, mai ales dacă vii aici în anotimpul cald, când interioarele monumentelor sunt deschise. Te vei bucura de o plimbare plăcută printre frumoasele căsuțe și o lecție de istorie despre lumea arhaică a satului însoțită de aerul curat din pădurea Dumbrava Sibiului. Și ca șederea ta de câteva ore aici să fie cât mai plăcută îți recomand să ai la tine încălțăminte comodă, apă și ceva de-ale gurii. 🙂

La pas prin muzeu

     Cuvintele și spațiul disponibil aici sunt prea puține pentru a scrie despre tot ce am văzut în cele câteva ore ce le-am petrecut plimbându-ne prin toate ungherele muzeului, ce ne-au fermecat atât de mult încât am pierdut noțiunea timpului. Dacă am pășit în lumea satului, i-am preluat și ritmul! 🙂 Și uite așa, pas cu pas am bătut potecile dintre diversele sectoare ale muzeului, căci dacă privești pe hartă vei observa o distribuție grupată a construcțiilor, în funcție de rolul ce-l îndeplinesc.

     Plimbarea noastră a început prin explorarea zonei de gospodării și gospodării-atelier, adică am văzut unde locuiau strămoșii noștri și cu ce se ocupau: fierari, olari, oieri, pietrari, cojocari și multe alte meserii. S-ar putea să ai surpriza să nu identifici multe din obiectele aflate în case sau în ateliere, căci nu-i așa ne-am cam obișnuit cu viața la oraș. Dar nu-ți face griji, majoritatea gospodăriilor au un custode, care are grijă să fie frumos întreținută ograda și casa, ce cu drag îți va povesti despre lumea magică în care tocmai ai pășit.

     Și ce frumos te poartă poteca printre case felurite, cu arhitectură diferită în funcție de zonă din care au fost aduse, fiecare cu specificul său. Nici nu se punea problema să nu intrăm în toate odăile ce erau deschise spre vizitare. V-am zis eu că am preluat ritmul satului 🙂 . Tot aici am văzut și două biserici de lemn, într-una tocmai era slujbă, fiind duminică.

     Un fir de apă ce șerpuia paralel cu poteca ne-a plimbat apoi printre construcții ce adăposteau complexe de industrii populare, ce aveau în componență și moară, piuă sau dârstă. No, ce-or fi astea două din urmă? Sigur știi expresia „a bate apa-n piuă”, dar poate nu ești sigur ce o fi piua asta. Este o instalație folosită pentru împâslirea țesăturilor de lână prin frecarea și presarea lor între doi cilindri rotitori și prin lovirea lor cu ciocane de lemn, în apă caldă. Iar dârsta este o piuă rudimentară acționată de o apă curgătoare. Și uite așa aflăm și noi ce mecanizată era totuși lumea satului.

     Și pentru că traseul nostru continuă pe malul lacului, pășim în universul construcțiilor lacustre și a caselor de pescari.

     Tălpile obosite și stomacul deja protestau, așa că am decis să vizităm Cârciuma din Bătrâni, unde am servit ceva de-ale gurii. V-am zis eu că trebuie venit cu provizii în muzeu, că se lasă cu foame, dar poți apela și la planul B și poți servi masa la restaurant, cum am făcut și noi. Dar ține cont, deși clădirea a fost cândva o cârciumă, acum are prețuri de restaurant, nu-ți uita galbenii acasă. 😛

33-carciuma-traditionala     Energizați pornim din nou în explorare, în lumea morilor de vânt, mici și mari, impresionante siluete, ce își învârteau cândva paletele pe tărâmurile vântoase din județele Tulcea și Constanța.

     Am pătruns apoi în universul pastoral al stânelor, staulelor și a gospodăriilor pastorale, toate gravitând în jurul creșterii și îngrijirii mioarelor.

    Potecile ne-au purtat apoi prin universul prelucrării strugurilor, unde am învățat despre felurite teascuri. Cel mai frumos la acest muzeu este că te surprinde la fiecare pas cu câte o instalație nouă, rodul tehnicilor rudimentare dar ingenioase, cum au fost și uleinițele de diverse tipuri, despre care ne-a povestit cu drag un bătrânel, ce le avea în grijă.

     Iar cu ultimele rezerve de energie am hotărât să vizităm și expoziția interioară din Pavilionul Muzeal Multicultural (PaMM), inaugurat de curând.

Tur virtual

     Poți să faci și o vizită virtuală a muzeului aici, să te convingi de frumusețea locului.

Când să vizitezi și cât te costă

     Orar:

 1. Mai – Septembrie
 • Luni – Duminică, între orele 8:00 – 20:00, pentru muzeul în aer liber. Luni și marți interioarele monumentelor sunt închise;
 • Miercuri – Duminică, între orele 10:00 -18:00, pentru expoziția interioară din Pavilionul Muzeal Multicultural.
 1. Octombrie – Aprilie
 • Luni –Duminică, , între orele 9:00 – 17:00, pentru muzeul în aer liber. Interioarele monumentelor sunt închise în această perioadă;
 • Miercuri – Duminică, între orele 9:00 -17:00, pentru expoziția interioară din Pavilionul Muzeal Multicultural.

     Tarife:

 • Adulți: 17 lei;
 • Elevi/Studenți: 3,5 lei;
 • Pensionari: 10 lei;
 • Grup organizat adulți (peste 20 persoane): 12 lei/ persoană;
 • Grup organizat Elevi/Studenți (peste 20 persoane): 2 lei/ persoană.

     Acum că țe-ai umplut tolba cu informații, lumea satului te așteaptă să o vizitezi! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: