Localizare: orașul Rupea, jud. Brașov.

Cetatea este așezată pe dealul Cohalmului, din orașul Rupea.

steluta IL

De ce recomandăm:

Cetatea Rupea, atestată documentar în anul 1324, este poziționată strategic pe înălțimile dealului Cohalmului, aflându-se la intersecția drumurilor dintre Transilvania, Moldova și Țara Românească.

Ziduri cetății adăpostesc trei incinte, fiecare construită într-o epocă diferită și cu propria centură de ziduri întărite din loc în loc cu turnuri, circulația între cele trei incinte fiind controlată prin porți interioare.

Cetatea de Sus este zona cea mai veche a ansamblului, aflându-se pe înălțimea colinei și a fost construită între secolele XIII-XIV. Cetatea de Mijloc a fost edificată în secolul al XV-lea și largită în secolul al XVI-lea. Ansamblul ajunge la forma definitivă în secolul al XVII-lea odată cu construirea Cetății de Jos.

Printre elementele reprezentative se numără: Turnul Slăninii (specific cetăților săsești), Turnul Slujitorilor, Fântâna, Magazia cu pulbere, Turnul Ungrei, Turnul Cercetașilor, Casa judelui regal, Casa judelui scaunal, Turnul Scribilor, Camera scaunului și Camera de sus.

 Acces:

Program de vizitare:

  • zilnic , între orele 9:00-19:00;

Tarif vizitare:

  • Adulţi: 10 lei;
  • Copii (sub 18 ani): 5 lei;
  • Bilet cu audioghid: 15 lei
  • Grup (minim 20 persoane): – adulți, 8 lei/persoană;

– copii (sub 18 ani), 4 lei/persoană.