Biserica din Densuș

Localizare: comuna Densuș, jud. Hunedoara.

Biserica Sfântul Nicolae este un lăcaș de cult ortodox, aflându-se în comuna Densuș.

steluta IN

De ce recomandăm:

Biserica din Densuș este o construcție enigmatică, cu un aspect straniu dat de zidurile texturate de materiale de consistențe și din epoci diferite, cu o arhitectură aparte ce o face greu de încadrat într-o perioadă precisă. Cel mai adesea este datată în primul sfert al secolului al XIII-lea, corespunzând perioadei romanicului târziu.

Există o mulțime de ipoteze legate modificările care au intervenit asupra monumentului de-a lungul secolelor și asupra originii sale (templu dedicat zeului Marte, mausoleul unui general roman sau biserică ridicată de goți), însă este acceptată varianta construirii bisericii pe locul unei construcții din perioada romană.

Biserica are la bază un plan central, deasupra căruia se ridică pe patru stâlpi masivi turnul-clopotniță, cu al său acoperiș piramidal acoperit cu placi de piatră. O particularitate este faptul că altarul este orientat mai degrabă spre sud decât spre est, lucru ce ar atesta originea păgână a construcției. Construcțiile anexe au fost adăugate cel mai probabil în secolul al XV-lea, pronaosul rezultat fiind dărâmat în secolul al XIX-lea pentru a salva biserica și turnul.

La construirea sa au fost folosite elemente din așezarea romană de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: arhitrave, praguri, tuburi de canal, altare votive, coloane şi capiteluri, lespezi de porţi, blocuri mari de piatră, elemente prezente atât în exterior cât și în interior.

Straniul edificiu a rezistat testului timpului și chiar a dorinței localnicilor de a demola-o, pentru a construi o biserică nouă în secolul al XIX-lea, biserica păstrându-și în continuare necunoscutele. 

Punct de acces :

Program de vizitare:

  • preotul care slujește în biserică locuiește în apropiere și îți va deschide biserica de îndată ce te va zări, atât timp cât ajungi aici la o oră decentă. Duminica și în zilele de sărbătoare se țin slujbe.

Tarif vizitare:

  • nu se percepe tarif de vizitare.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: