Gheţarul de la Vârtop

Localizare: cătun Casa de Piatră, judeţul Alba.

Peştera Gheţarul de la Vârtop este situată la aproximativ 1170 m altitudine, în apropierea cătunului Casa de Piatră din comuna Arieşeni, jud. Alba. 

steluta IL

De ce recomandăm:

Peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută și apare sub mai multe denumiri „Peștera Minunatăˮ sau „Ghețarul de la Casa de Piatrăˮ și este locul în care s-au găsit cele mai vechi urme a omului de Neanderthal din România, în anul 1974.

Denumirea peșterii vine de la platoul sub care se află, platoul Vârtop, vârtoapele fiind adânciturile (doline) care se formează în zonele carstice.

Peştera este ascendentă (30 m denivelare pozitivă) şi are o lungime de aproximativ 340 m, întreaga peşteră fiind bogată în formațiuni foarte variate ca tip și bine conservate.

Peştera se împarte în patru săli:

  • Sala Gheţarului, unde se găsesc blocuri de gheaţă ce pot rezista de la un an la altul, de unde provine si denumirea de „Gheţarul de la Vârtopˮ;
  • Sala Domului, unde se găseşte o formaţiune sub formă de dom;
  • Sala Minunilor, denumită astfel datorită diversității speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite etc;
  • Sala Mare, frumos concreţionată şi cu o lungime de aproxomativ 100 m. 

Punct de acces:

Traseu: accesul către peşteră se face pe o potecă semnalizată din cătunul Casa de Piatră, comuna Arieşeni. Peştera se vizitează în prezenţa ghidului autorizat, traseul nu este iluminat sau amenajat în scop turistic, se recomandă astfel echipament format din încălţăminte cu talpă aderentă (recomandabil bocanci), îmbrăcăminte adecvată unei temperaturi de +4°C şi frontală.

Program de vizitare:

  • 15 iunie – 1 septembrie între orele 10:00 – 18:00;
  • în afara sezonului turistic vizitarea peşterii se poate face doar în weekend, cu programare telefonică prealabilă, la numere de telefon: Vasile Gligor – 0766016482, Cosmin Dobra – 0766445980.

Timp de vizitare: aprox. 30 min.

Tarif vizitare:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: