Gheţarul Scărişoara

Localizare: cătun Gheţari, judeţul Alba.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara se găsește pe aria Parcului Natural Apuseni, în cătunul Ghețari, judeţul Alba la altitudinea de 1165 m. 

steluta II

De ce recomandăm:

Peștera Scărișoara sau „Ghețarul de la Scărișoaraˮ adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România, cu un volum de 80.000 m³ de gheaţă, veche de peste 4.000 de ani. De aici îi vine și numele de „ghețar”, iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba.

Accesul în peşteră se face printr-un aven de 48 de metri adâncime şi 60 de metri în diametru, coborând o serie de scări metalice şi de lemn. La baza avenului se află portalul propriu-zis al peşteri, măsurând 24 m lățime și 17 m înălțime, prin care se pătrunde în Sala Mare. Fața superioară a blocului cu un volum 3.000 m³ de gheaţă formează podeaua Sălii Mari.

Traseul turistic se compune dintr-o platformă ce face turul Sălii Mari, sub forma unei bucle şi un balcon ce permite observarea celei mai spectaculoase zone a amenajării, denumită „Biserica”, unde se văd stalagmite și stalactite de gheață care își schimbă dimensiunea în funcție de anotimp. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică, cu două sectoare distincte. 

Punct de acces:

Traseu: traseul turistic se vizitează în prezenţa ghidului autorizat, traseul este iluminat, accesibil. Nu este nevoie de echipament special ci doar îmbrăcăminte adecvată pentru temperatura de +1°C. 

Program de vizitare:

  • luni – sâmbătă 10.00 – 18.00;
  • duminică 10.00 – 17.00;
  • în extrasezon îţi recomandăm să contactezi ghidul înainte de a merge la peșteră, la numerele de telefon 0742010347, 0740894996.

Timp de vizitare: aprox. 50 min.

Tarif vizitare:

  • Adulţi: 11 lei;
  • Elevi/Studenţi: 8 lei. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: