Localizare: zona Padiş, munţii Apuseni.

Peștera şi cheile se găsesc în partea nordică a platoului carstic Padiș, în munții Bihorului, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa, județul Bihor.

steluta IN

De ce recomandăm:

Rezervaţia naturală Peştera Cetăţile Rădesei este situată în munţii Bihor înainte de zona de formare a cheilor Someşului Cald.

Peştera este opera pârâului Rădeasa şi este activă, fiind accesibilă pe întreaga lungime de 260m. În drumul subteran al pârâului se observă prezenţa a cinci avene (ferestrele de lumină din tavan) care contribuie la spectaculozitatea peşterii. La ieşire apele curg printr-un canion strâmt, apărut ca urmare a prăbuşirii tavanului peşterii.

Are un grad de dificultate mediu şi nu este recomandată traveresarea pe timp ploios. Necesită surse de iluminat.

După ieşirea din peşteră şi canionul Rădesei, se pătrunde în poiana Rădesei, înconjurată de pante abrupte stâncoase, acoperite cu molizi. Aici pârâul Rădeasa se uneşte cu pârâul Feredeului şi dau naştere Someşului Cald.

În continuare, cheile Someşului Cald oferă privelişti extrem de pitoreşti ale abrupturilor calcaroase de peste 100 m ce coboară până în patul văii.

Punct de acces:

Traseu: traseul turistic este de tip circuit, de dificultate medie, cu porţiuni cu dificultate ridicată, marcat cu punct roşu 6949554_orig.

Circuitul se compune de fapt din două circuite mai mici, ce se intersecteză în poiana Rădesei: o buclă mai mică – circuitul Rădesei – și o buclă mai mare – circuitul cheilor Someșului Cald.

Durată:

  • 2 ore circuitul Rădesei;
  • 5 – 6 circuitul complet (circuitul Rădesei + circuitul cheilor Someșului Cald).