Cheile Galbenei

Localizare: zona Padiş, munţii Apuseni.

Cheile Galbenei fac parte din aria protejată a Văii Galbenei, se află în judeţul Bihor, pe teritoriul administrativ estic al comunei Pietroasa, în zona turistică Padiș din Parcul Natural Apuseni.

steluta IN

De ce recomandăm:

Valea Galbenei reprezintă un culoar de drenare spre depresiunea Beiuşului a majorităţii apelor din bazinul Padiş.

Aproape pe tot parcursul ei, valea Galbenei cuprinde sectoare de chei înguste, mărginite de pereţi verticali şi pante abrupte, având numeroase cascade şi fiind deosebit de greu de străbătut.

Sectorul amonte este cel mai spectaculos, porţiunea dintre Izbucul Galbenei şi confluenţa cu valea Luncşoara, constituind un canion îngust, mărginit de pereţi verticali de peste 100 m, denumit Cheile Galbenei.

Izbucul Galbenei reprezintă apariţia la suprafaţă a râului subteran din peştera Cetăţile Ponorului, de fapt marea parte a debitului râurilor ce străbat bazinul închis Padiş – Cetăţile Ponorului, precum şi a sistemului Zăpodie din Groapa de la Barsa. Izbucul este un ochi de apă de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stâncă. În aval, apa se prăvăleşte în cascade, printre marmite.

Apa este apoi înghiţită de peştera Ponor pe un sector de aproximativ 100 m şi reapare brusc printr-o fereatră săpată în peretele de calcar, formând cascada Evantai, înaltă de 7 m.

Din dreptul acestei cascade, pârâul se domoleşte, având curgerea mai lină. Însă traseul turistic este cel mai palpitant tocmai pe acest sector, fiind amenajat cu lanţuri şi cabluri de oţel, pentru a evita contactul cu apa.

Datorită dificultăţii şi gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turiştilor cu experienţă şi condiţie fizică bună. Nu se recomandă parcurgerea lui pe vreme rea sau în perioadele de viituri.

Puncte de acces:

  1. Padiş;
  2. Canton Glăvoi;
  3. Valea Luncşoara. 

Traseu: traseul turistic este de tip circuit, de dificultate medie, cu porţiuni de dificultate ridicată, marcat cu punct galben PG.

Durată:

  • 9 – 10 ore din Padiş (dus – întors);
  • 8 – 9 ore din Glăvoi (dus – întors).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: